Gå til sidens hovedinnhold

Kast deg på amigurumi-bølgen

Lag en muffins, en søt heks eller haug med Marilyn Monroer. Du trenger bare en heklepinne for å hive deg på amigurumi-bølgen.

– Det begynte med at jeg ville hekle noen små dyr til datteren min. Jeg søkte på «heklede dyr» på nettet, og da åpnet det seg en ny verden, forteller den håndarbeidsglade rogalendingen Tone Karlsen.

– Jeg fant ut at dyrene hadde et eget navn, nemlig amigurumi. Og ble hekta, ler Karlsen, som synes de små vesenene oser av personlighet. Hun har også sin egen håndarbeidsblogg

– Først brukte jeg utenlandske oppskrifter fra nettet. Etter hvert ble det morsommere å lage figurene etter eget hode. Min siste amigurumi var en muffins til Tildas julekalender.

Nå serverer Tilda (2) stadig lekemuffins til mamma. Men amigurumi er ikke først og fremst leker, skal vi tro ekspertene.

Opphavet

Amigurimi er inspirert av manga og anime, det vil si japanske tegneserier og animasjonsfilmer. Nå dukker de søte, storøyde figurene opp over alt. På nettet spres trenden som en sjarmerende japansk løpeild.

Amigurumi-figurene hekles eller strikkes, og hvis man følger sedvanen, skal de være litt uproporsjonerte, med store øyne og glade farger.

– Amigurumi betyr rett og slett et strikket eller heklet kosedyr på japansk, forteller Mia Bengtsson, som for fire år siden var en av de første som begynte med håndarbeidet i Norden.

Lett å lære

Med snart to bøker om emnet, og en egen amigurumi-blogg, er Mia Bengtsson ekspert på de japanske figurene.

I starten var det ikke helt enkelt for henne å lære seg amigurumi-teknikken, for nesten all informasjon om emnet var på japansk. Men hun ga seg ikke.

– Jeg kjøpte instruksjonsbøker fra Japan, selv om jeg ikke forsto hva som sto i dem. Bøkene var heldigvis veldig pedagogiske, med masse piler og bilder. Etter hvert stund lærte jeg meg en del japanske tegn også.

Nå når det finnes instruksjoner på både svensk, norsk og dansk, mener Mia Bengtsson at hvem som helst kan lage amigurumi-figurer.

– Det er bare tre vanlige masker man må beherske. Jeg tror mange blir bitt av basillen etter å ha laget den første figuren. Når den er ferdig og plutselig har en egen personlighet, er den vanskelig å motstå. Man blir kompis med amigurumiene sine.

Søtnoser

Det rare og søte fra Japan er tydelig i mange nye trender, innenfor alt fra leketøy til innredning. Marita Lindqvist har skrevet boka «Kawaii» om japansk populærkultur, og hun mener at den japanske estetikken har kommet for å bli.

– Ungdommer i Skandinavia interesserer seg for manga, anime og japansk popmusikk, samtidig som barna spiller Nintendo-spill og har Hello Kitty-klær fra H&M – uten at de vet at stilen eller opphavet er japansk.

– Snart er den japanske stilen like selvsagt hos oss som den amerikanske Disney-stilen, tror Lindqvist.

Amigurumi-entusiasten Mia Bengtsson forteller at noen oppfatter hobbyen hennes som litt barnslig, men at de fleste ser verdien av håndverket, og forstår hvor mye arbeid og kreativitet som ligger bak.

– Når jeg har tatt med amigurumi-pandaen min på bilder på bloggen, har jeg fått spørsmål om jeg ikke snart burde få barn. Men amigurumiene er jo ikke tenkt som leketøy! De er for voksne som har bevart barnet i seg.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter