Gå til sidens hovedinnhold

Kledelig krydret

Når makrellen svømmer inn i det Indiske hav, må det gi ringvirkninger i glassene også.

Uansett hva slags forhold du har til makrell, vil Tom-Victors variant gi deg et nytt syn på den elskede og hatede fisken. Her følges den av et tilbehør ikke så ulikt det tradisjonelle men innpakningen er radikalt forandret.

Makrell er jo en fet og smaksrik fisk. Det kan bli litt trøblete med vin til den slags, ikke minst rød vin, siden tanninene binder seg til proteinene og lar deg sitte igjen med munnfull etter munnfull fylt av tran og metallisk ettersmak.

Jeg foretrekker en vin med god friskhet som takler fettet samt middels vekt og god konsentrasjon. Vinen må være fruktig, uten at den blir for søt eller moden i smaken. Her ramler jeg ofte ned på hvite viner fra Vinho Verde, eventuell en enkel sauvignon blanc eller en riesling som er tørr og ikke for syrlig.

Men som sagt er det ikke hverdagskost Tom-Victor presenterer i dag. Det skyldes særlig marinaden, som har et tydelig indisk preg, uten at den mister sin egen smak. Både kryddersmaken og den litt varme munnfølelsen krydderene gir, kler fisken godt. Finurlig og spennende!

Vinvalget må da ta hensyn til 1) Makrellen og dens fett 2) Smaksforsterkningen og den litt brennende følelsen. Vi trenger en mer smaksrik vin enn til vanlig makrell, den bør også ha tydelig fruktighet/sødme eller til og med litt restsukker.

Og siden retten er så morsom, har jeg falt ned på en like morsom vin. Jeg ble mildt sagt overrasket da den traff så godt som den gjorde!

20546 Langmann Schilchersekt, Brut, Weststeiermark, Østerrike. Kr 162,- (Partivare)

er en musserende vin laget på druen blauer wildbacher, som er kjent for sin høye syre. Denne syren renser flott opp, uten å kludre det til med det sterke og krydrede konsentrasjon, fruktighet og 10 gram restsukker sørger for dét. Men selv med såpass mye sukker oppleves vinen som balansert og tørr når du smaker den.

Aromamessig får vi masse syrlige, friske, røde bær à la bringebær og rips, men også en krydret, floral og urtete smak. Den matcher makrellen og alt den bringer med seg. Her har vi den norske sommeren, litt mer eksotisk og langt mer morsom!

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping