Gå til sidens hovedinnhold

Kreativitetsbølgen

Hos "Bølgen & Moi" i Nydalen er ingenting hemmelig. Derfor kan nå hvem som helst få lage mat i restauranten.

NYDALEN: Det er ikke hvem som helst som sitter mellom de orange putene i den røde sofaen mens snøen laver ned utenfor vinduet. Glasset han nipper til er uten stett, men innholdet er fruktig nok. Nypresset eplesaft fra Bærum.

Toralf Bølgen, selveste Bølgen i restauranten "Bølgen & Moi", setter glasset på bordet.

Et lite eventyr

Bølgen & Moi er historien om kokken og servitøren som ville lage kafé, og som vokste seg til en ganske stor bedrift i løpet av få år, sier Bølgen.

Servitøren var ham selv, vinkelner Toralf Bølgen, kompanjongen var mesterkokk Trond Moi. Bølgen & Moi-eventyret startet på Høvikodden i 1995. I 2009 har de snart åtte restauranter, i fire byer. I dag beskriver Bølgen seg beskjedent som "coach" for restaurantsjefene. Han er i Nydalen tre ganger i løpet av en uke. Det blir ikke like mye tid til vin lenger.

Lokalkroa

I restauranten i Nydalen teller avstanden fra gulv til tak ni meter. Midt på dagen er nesten alle bordene på gulvflaten besatt av lunsjsultne Nydøler.

Vi har god kontakt med Avantor som vi leier lokalet av her i Nydalen. Gjennom dem har vi fått gjort oss kjente blant næringslivet i Nydalen, sier Bølgen.

Men i motsetning til restauranter i sentrum, som den kommende Bølgen & Moi på Tjuvholmen, der Bølgen mener nedslagsfeltet er sentrumstilreisende fra hele byen, er situasjonen en annen i Nydalen.

Vi vil bære preg av å være en "bydelskro" for lokalbefolkningen, men har bare holdt på siden juni i fjor og ikke klart å gjøre oss veldig synlige i nærområdet. Jeg tror for eksempel ikke folk på Nordberg og Kjelsås vet om oss, sier Bølgen ettertenksomt.

Kreative påfunn

Ikke bare mat, men også kreativitet er viktig for menneskene bak Bølgen & Moi. For noen år tilbake gjorde de et stort nummer ut av å servere mat på alt annet enn tallerkener. De hadde "Tre retter i bøtter og spann", og desserter i visper og bakeboller.

Det skapte opplevelser. Folk elsket eller hatet det. Gjestene begynte å snakke med hverandre og det skapte en helt spesiell atmosfære i restauranten.

I dag er regelen for servitørene at to bord aldri skal være dekket likt.

Om å holde jernet varmt

Selv mener Bølgen at restaurantvanene våre har endret seg kraftig de senere årene.

Før var maten det som skilte et bra sted fra et mindre bra. Men i dag er det utrolig mange som lager kjempegod mat. Maten er fortsatt veldig viktig, men en restaurant må tilby noe ekstra. Vi må overraske gjestene, og vise at vi bryr oss om dem. Det er da de kommer tilbake, sier han.

Skal vi tro Toralf Bølgen er det ingen sak å få publisitet når man åpner et nytt sted. Men i en knallhard bransje er det ikke så lett å holde seg på høyden.

For å si det sånn; det er lett å varme jernet, men ikke så lett å holde jernet varmt. Du må ha en aktiv holdning til det du driver med. Altfor mange gode restauranter er for anonyme, sier Bølgen.

Lag din egen mat

Derfor inviterer han nå gjestene til å lage sin egen mat. Sushikurs, fisk og skalldyrkurs, tapaskurs og "Champagnebølgen kommer!", med Toralf Bølgen selv, står på menyen i Nydalen utover høsten.

Gjestene spør av og til om de kan få oppskriften på rettene våre. "Selvfølgelig", sier vi da. Det er ingen hemmeligheter hos Bølgen & Moi. At maten er god har ikke noe med hva du putter i den, men at du orker å legge ned tid og krefter til å lage den ordentlig. Det er ingen snarveier til god mat, sier Bølgen.

Å invitere gjestene inn i restauranten for å lære dem å lage god mat er en veldig flott måte å bli kjent og involvere dem på, sier Bølgen med en understrekende håndbevegelse.

Til og med en barnekoketime skal det bli tid til i mai.

Det gleder jeg meg veldig til. Barn syns det er veldig gøy å få hjelpe til på kjøkkenet, det ser jeg på min egen datter. Det kurset var en kjempesuksess på Høvikodden i fjor, og selvfølgelig håper vi på det samme her i Nydalen, sier Bølgen. Vi må være fleksible i denne bransjen, og gi folk det de vil ha.

Og det vil kokkekursene hjelpe dere med?

Jeg håper det, sier Bølgen entusiastisk.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen