Gå til sidens hovedinnhold

LA på lavbudsjett

I Echo Park har vår egen Øystein Greni funnet seg sitt amerikanske "home away from home".

Glem Hollywood. Glem stranda. Det hotteste stykket Los Angeles finner du i Silverlake og Echo Park.

Let østover langs sagnomsuste Sunset Boulevard, og du skal finne. Her, i skyggen av Downtowns skyskrapersett, regjerer de som ikke har budsjett til, enn si bryr seg om, å bygge ved stranda.

Her slår de seg ned, de som enten er blitt fed-up av eller for gamle for Hollywoods evige kjekkas-kjas og mas.

Ikke minst snakker vi om et yndet sted for musikere på vei opp, noe Elliott Smith-minnesmerket Solutions Wall bærer fargerikt bud om. Akkurat i dag er det Olin & The Moon som fører indiearven videre i rockeverkstedet Silverlake Lounge.

- Vi drar alltid til disse kanter når vi skal ut. Der resten av byen er veldig snobbete, minner de mer om Seattle, hvor jeg vokste opp, meddeler feststemte Katrina Reiman i forbifarten.

Edendale

I Echo Park har Big Bang-sjef Øystein Greni funnet seg sitt amerikanske "home away from home".

- I Oslo holdt jeg til på Carl Berner og Rodeløkka. Dette er vel det nærmeste du kommer i LA, sier han om nabolaget.

- Ennå preges det av "vanlige" mennesker, med et sterkt innslag av latinere. Kjæresten min, Maria, er jo fra Argentina, og datteren vår, Julia, snakker spansk. Da gikk det greit i barnehagen.

Så glad er Greni blitt i sitt nye hjem at han har kalt vårens Bigbang-album "Edendale", etter strøkets opprinnelige navn.

- Det var her den første filmindustrien lå. Chaplin hadde studioet sitt rett nedi gata, forteller Greni, og namedropper ferskere "locals" som Charles Bukowski, Tom Waits og Beck Hansen i forlengelsen.

Etablert av Flea

- "We're here! We're queer! And we need another beer!"

Lokalbefolkningen ved Sunset Junction gjør ikke noe nummer av at en lettkledd, småfull enmannshomoparade lager show på fortauet. Brunchgjestene på Casbah Cafe fortsetter med salaten. Koffeinkameratene på Intelligentsia Coffee & Tea tar nok en slurk.

Og utenfor Silverlake Conservatory of Music, etablert av selveste Flea fra Red Hot Chili Peppers, sleper elevene instrumentkassene sine som normalt.

Alternative livsstiler, om de lager aldri så mye bråk, er like hverdagslig som California-sola i denne avdelingen Los Angeles.

Kriminelt

Men det er ikke bare velstand i asfaltjungelen. I romanen "Echo Park" skriver krimgeneral Michael Connelly at "gang gunfire" stadig kjemper om oppmerksomheten med "the cheers for a homerun ball" og "the baying of hillside coyotes".

? Målet er å utforske så mange bydeler med bøkene mine som mulig. Jeg har en god venn fra min tid som journalist som lokket meg hit. Det var hun som oppsummerte det sånn, røper forfatteren.

Skjønt, verre er det, ifølge Connellys litterære alter ego Harry Bosch, at "the young and hip" har tatt hevd på de gamle arbeiderkvarterene. Rent fysisk ferdes man angivelig like trygt som ellers.

? Hvis historien forteller oss noe, er det at hva som helst kan skje hvor som helst. Du føler det i lufta. Noe kan skje ? kanskje noe bra, kanskje noe ille, sier Connelly.

? Du kan ende i en limousine eller likbil. Sånn er Los Angeles.

LA-tips

* Gratisblekker som LA Weekly, LA City Beat og LA Record bugner av utelivstilbud. På nett er citysearch.com en klassiker, mens ohmyrockness.com holder indie-konsertgjengere oppdatert. Michael Connellys "Echo Park" kom i 2006 og er tilgjengelig i paperback. En annen kultforfatter med friske skildringer av nabolaget er Charles Bukowski (1920-1994).

* Også LA Times følger med på det som skjer i Silverlake/Echo Park. Ifølge en leserbasert kåring i avisas The Guide er The Echo (1822 W Sunset Blvd) den mest spennende klubbscenen for tida, Found (1903 Hyperion Ave) det mest spennende galleriet og Masa of Echo Park Bakery & Café (1800 W Sunset Blvd) den beste billigrestauranten.

* Hollywood-platesjappa Amoeba Music (6400 W Sunset Blvd), som kjører intimkonserter med profilerte band, er fortsatt et must for popturisten. Den generelt musikkinteresserte kan merke seg at The Grammy Museum åpnet i vinter, som en del av Downtowns LA Live-anlegg. Her er Earl Scruggs' banjo, Yo-Yo Mas cello og J Los kjoletøy noen av skattene.

Reisefakta

* Mulighetene tur/retur LA fra Oslo er mange. I skrivende stund tilbyr British Airways de rimeligste billettene (via London for snaut 5000 kroner).

* Mulighetene innen overnatting er enda flere - fra flere tusen dollar for en bungalow ved Beverly Hills Hotel til skarve 59 dollar ved Motell 6 Hollywood. Leiebil med forsikring starter på 2000 kroner per uke.

Reklame

Nå får du hotellrom, frokost og middag for kun 795 kroner