Gå til sidens hovedinnhold

Lag deg en hage for høns

Gamle hønseraser blir stadig mer populære i hagene. Vi har møtt fem av dem, ved ti av dem.

- Jeg kjøper alltid to av hver rase, forklarer Janicke Koren Robertson. Hun har til sammen ti bakhagehøns, av de fem rasene Red Rhode Island (rødbrune), Plymouth Rock (spraglete svarthvite), Jærhøns (champagnefargede), Svart Minorca (svarte) og Turbo (hvite).

Alle er levert av Genbanken for fjørfe, som har det nasjonale ansvaret for å bevare gamle hønseraser her til lands. I år melder Genbanken at etterspørselen etter hagehøns har økt markant.

Hjemme hos Robertson holder hønene seg helst til sin like: På vaglen sitter to av samme rase gjerne tett sammen, og de kan også finne på å legge seg i rugekassen for å være produktive sammen.

Eggene triller ut, i snitt ett egg per høne hver 28. time. Det er helt etter boka, og Robertsons høner har det med å følge den. Spesielt i sommersesongen, men de verper også godt vinterstid. Da må hun ut og plukke egg i ett sett, så de ikke fryser i det kalde hønsehuset.

Hva gjør du med alle eggene?

Jeg fallbyr dem til naboene. Som regel gratis. Noen betaler litt. Én dame betaler fast pris på tre kroner per egg. Men alt i alt er dette et underskuddsforetak, forsikrer hønemoren.

Harde bud

Som regel lever Robertsens hagehøns i noen få år, like lenge som de legger bra med egg. Deretter avliver hun dem, og skaffer seg et nytt "kull" på seks, åtte eller ti høns og alltid to av hver rase.

Finessen ved å avlive hele hurven før et nytt sett kommer i hus, er at kyllingene slipper livsfarlige angrep fra de voksne hønsene. Kyllingene er fem uker når Robertson får dem.

Da er de blitt kjønnsvisende. Det er viktig. Ellers kunne jeg risikert å bare få haner. Og slikt kan jo utløse tredje verdenskrig i et nabolag, fastslår Robertson.

Speedy

For sikkerhets skyld har bydelen regelrett forbudt henne hanehold. Selv om det sies at haner kan holdes rimelig tyste halvparten av døgnet, dersom de stenges inne i mørklagt hønsehus, fra kvelden og fram til sju-åtte på morgenen.

Om dagen ville det uansett blitt bråk. Haner bare er sånn. "I crow, therefore I am", sier engelske Robertson med en vri på Descartes.

Nå vet hun at haner galer, og at høner dør. Slike grunnleggende ting tenkte hun ikke på i 1996, da hun skaffet seg sine første hagehøns. Først gikk hun rundt til alle naboene, for å høre hva de mente om planen.

De gamle husket sine egne hagehøns, som de holdt under krigen, og syntes det var nostalgisk og fint. Barna var helt med. Men de i midten, karrierefolk på min egen alder, var litt mer sånn "jøss". Og når de fikk tenkt seg om, spurte de alle sammen "hane?" med morskt blikk.

For barnas skyld

Det ble aldri hane, men det ble tragisk død. Allerede noen få uker etter det første kullets ankomst, spiste Speedy Gonzales seg i hjel på Biff Stroganoff. Den nybakte hønemoren lærte seg muligens noe om tunge kjøttretter, mens mest om faren ved å sette navn på kyllinger.

Vi tok hulkende avskjed med Speedy Gonzales. Barna lagde en grav i hagen og satte opp trekors. Jeg ringte en kusine på Vikersund for å få trøst. Hun har gård, og visste jo hvordan dette fungerte. Det var hun som sa det til meg: "Høner dør".

Robertson sluttet dermed å døpe kyllingene. Nå tumler de navnløse hønsene rundt i livet og inn i døden, og ingen gråter i dagevis ved små graver i hagen. Men det betyr ikke at Robertsen ikke setter stor pris i hønene sine.

- Jeg begynte med dette delvis for barnas skyld, men nå er jeg blitt helt avhengig av å ha hønene her. De korte periodene jeg er uten høns, føler jeg meg halv. Klukkingen i bakhagen gir meg en ro jeg trenger.

Godt å vite om hagehøns

* De trenger et hønsehus de kan gå fritt ut og inn av. Én kvadratmeter er nok til 3-5 høns. Er gulvflaten liten, kan etasjer i høyden utvide området.

* De må ha vaglepinner, gjerne minst to i ulik høyde. Her plasserer de seg i henhold til rang. Sett pinnene f.eks fra 1 meter over gulvet. Bruk runde pinner som er minst 5 cm i diameter. Beregn minst 20-30 cm lengde per høne.

* Hønene legger egg i rugekasser. To kasser kan være nok i et lite hus.

* Innred også med en vannautomat og en matautomat.

* Hønemat er kraftfôr (pellets), skjellsand, gressklipp, ugress, middagsrester stort sett det meste, bortsett fra appelsiner.

* Man kan gjerne ha litt oppvarming i hønsehuset på årets aller kaldeste dager. Uisolert hønsehus uten oppvarming fungerer også.

* Er det kuldegrader, må man bytte drikkevann og hente egg hyppig.

* Sagflisen på gulvet skiftes etter behov. Møkka komposteres i egen, lukket binge.

* Utenfor hønsehuset må det være en innhegning med vegger og tak. 1-2 kvadratmeter per høne.

* Kyllingene rivaliserer om rangen når de kommer i hus, og man kan betrakte "ikke ypp"-kroppsspråk, høydehopp-konkurranser og "fus på vaglen" mens rangordenen formes.

* Uten en hane i flokken kan hønene bedrive mye ondsinnet hakking på hverandre. Rangordenen blir aldri like stabil som med hane.

* Kontakt bydelen/kommunen for lokale regler om hønsehold. Et begrenset hønsehold som ikke sjenerer naboene er sjelden noe problem, men hane er ulovlig mange steder.

(Kilder: Hagehøns-holder Janicke Koren Robertson og Norsk Rasefjærfeforbund)

Kjøpe hagehøns

* Kontakt ditt lokallag av Norsk rasefjærfeforbund (NRFF) på denne lenken

* Genbanken for fjørfe har 3500 voksne dyr, fordelt på 12 ulike linjer og raser. Her kan du kjøpe rugeegg, daggamle kyllinger, unghøner og voksne høns. Bestilling på tlf 63912119 (kl 8-14)

* Frikjøpte burhøns er tingen for noen. Da ser man ynkelige, mishandlete krek forvandle seg til frie, flotte, lykkelige høner i løpet av noen få uker i hagen.

* Mye info på nettet, se f eks Hanegale.no eller Skogoglandskap.no

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene