Gå til sidens hovedinnhold

Lag sommerblomstene selv - nå

Januar er tiden for frøkataloger, i postkassen og på nett. Vi har funnet fram til noen av de mest spennende og anvendelige nyhetene i 2008.

Midtvinters kan man uforstyrret komponere sin hage uten å få jord under neglene. Uten å trenge grønne fingrer eller det minste tiltak av typen spadetak. Foreløpig er det hele bare en uforpliktende drøm, befolket av fargerike stemødre, gigantiske solsikker og gammelmodig floks. Det er ikke én bladlus i sikte, og mordersneglen er innhyllet i glemsel og gammel kompost. På dette stadiet i hagens utvikling er det ikke mye vi trenger å ta alvorlig, bortsett fra bestillingskupongen. Og kanskje vinduskarm-arealet. Her har mange feilberegnet, og endt opp med frø nok til et helt gartneri. Noen frø må nemlig såes inne for å rekke å blomstre. Andre kan såes ute i mai.
Mange sår for tidlig, da får ikke frøplantene nok lys. En annen feil er å sette frøpottene rett på gulvet med varmekabler. Og for all del, dekk pottene med plast, slik at jorda holder seg fuktig. Du skal nemlig ikke vanne på frøet eller den lille frøplanten, sier Bjørn Inge Børve, daglig leder i frøfirmaet Zimtrade.

Enkle å så

Løvemunn kan du så direkte i potten, slik at du slipper omstendelig prikling eller de kan sås rett på vokseplassen i mai. Nostalgiske, lubne skjønnheter er lønn for det minimale strevet. To nye sorter er Antirrhinum Oriental lanterns i rødt og gult, og Antirrhinum Frosted Dawn med store rosa blomster og dekorativt spraglete blader. Begge er fra Zimtrade. En lettere blomst, som ofte anbefales til barn og nybegynnere, er ringblomst. Den vanlige guloransje lyser godt opp i hagen, men vil man prøve en ny variant kan man gå for Ringblomst Bronzed Beauty fra Lord Nelson. De bronsefargede bladene pynter fint opp i salater og drinker. I en bed-komposisjon kan den bronsefargede ringblomsten blant annet få selskap av krem- og kjeksfarget revehale, Amaranthus Autumn Palette fra Thompson&Morgan. Revehalen har meterhøye, fjærlignende blomsterstander som svaier mykt ved det minste vindpust. Den skal dessuten være rask og lett å dyrke fra frø.

Kjenninger i ny drakt

Asters er også enkle å dyrke, og de lave sortene gjør seg godt i krukker. Zimtrade har to nye morsomme asters med hvite striper langs kronbladene, Aster chinensis blueribbon som er blå-fiolett og redribbon som er rød. Flittig Lise er også en populær krukkevekst på grunn av ustoppelig blomsterprakt. Impecta tilbyr en flott ny sort med doble, roselignende, store blomster og mange farger på samme plante. Navnet er Impatiens hybrida F1 Bellizzy Colour Balls. En annen favoritt til krukkene er stemor, som bør såes allerede nå under ekstra plantebelysning. Blant stemor-nyhetene fra Zimtrade er Old Fashioned Mix med farger i lilla, blått, gult og oransje, og middels store blomster. Enda mer futt i fargene blir det med stemoren Floral Power Orange Red Wing fra Leuthens. Tradisjonsrik i potte og bed er også begonia, men det trenger ikke være i velkjent bestemorsrosa. Leuthens byr på en mer spennende begonia i lilla, døpt Illumination Scarlet.

Slyngende skjønnheter

Under vinterens planlegging er det lurt å satse på blomtring i flere høyder. De slyngende og klatrende vekstene hører med. Hver år kommer det nye, vakre blomstererter som fortjener å få vise seg fram på et klatrestativ i hagen. Noen lange greiner, som stikkes i jorda i en sirkel og bindes sammen i toppen, er et typisk blomsterert-stativ. Lathyratus odoratur Pulsar, en ny velduftende blomsterert fra Impecta, vil pryde stativet med kremgule blomsterknopper som følges av hvite blomster med blåfiolett sjattering. Vindelslekten har 250 slyngende arter med store, traktformede blomster - og lange, "vridde" knopper. Åkervindelen er et uvelkomment ugress mange steder, men de kultiverte sortene er populære. En ny vindel fra Impecta er Maurandya scandens Exotic pride, som får 3-4 meter lange stilker oversådd av fiolblå, rosa og en del hvite blomster. Vil dyrkes i en lun krok.

Elegant punktum

Lord Nelson har også en ny vindel, denne er av typen fjærstjernevindel og døpt White Feather. Den har tynne, fjærlignende blader som kan bli opptil 10 cm lange. De hvite blomstene med form som stjerner besøkes gjerne av sommerfugler. Slyngende hjelm kommer også i vakre kultivarer. En ny type er Aconitum hemsleyanum Red Wine fra Rara växter. Den har fine, flikete blader, og store blomster i en mørk vinrød farge. Blir to-tre meter høy, og trives godt i halvskygge, for eksempel som klatrende kompanjong til en avblomstret busk. Blomstrer i september, oktober og november og setter dermed et elegant punktum for den kommende hagesesongen.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene