Gå til sidens hovedinnhold

Lag vårruller av ribberestene

Med ribberester og smultgryte fortsetter 2008 der fjoråret var på sitt beste.

De fleste nordmenn har smakt en eller annen variant av spring rolls. For det finnes kinarestauranter i selv de mest avsidesliggende dalstrøk, og det synes jeg er hyggelig.

Etniske restauranter har mye av æren for at utvalget i norske butikker for eksempel av eksotiske frukter og spennende grønnsaker er i ferd med å bli mye bedre.

Begrepet spring rolls stammer fra feiringen av det nye kinesiske året, spring festival.

Rundt om i Asia dukker de opp i utallige utgaver og under like mange navn, som summer rolls, egg rolls, shrimp rolls (populært i Singapore) eller chiko rolls (Australia).

På Filippinene og i Indonesia kalles fenomenet Lumpia. Emigranter derfra skal ha tatt rullene med seg til Belgia og Nederland hvor de kalles Loempia.

Egne versjoner av de sprø rullene finnes også på Taiwan og i Vietnam.

Det sies at dagens varianter i stor grad er blitt tilpasset vestlig smak. De skal ha bred appell, og gli ned like lett i store og små mager.

Også i Norge, hvor vi kaller dem vårruller. Forresten: Jeg snakker helst om de sprø rullene i denne anledningen, selv om det også finnes en bløt vårrull som serveres kald.

Essensen i tilberedningen er selve deigen eller arket som fyllet pakkes inn i. Vårrulldeigen kalles ofte filodeig og lages av hvete- eller rismel.

Ingrediensene er mye de samme rundt om i verden, og man lar seg sjelden imponere, for eksempel er glassnudler, svin og litt gulrot det de byr på i min favoritt-asiarestaurant.

Den store hemmeligheten er altså dippen, samt den sprø, friterte deigen. Heldigvis har jeg vært lur nok til å spare på julehøytidens ribberester.

Etter en kort visitt i fryseren er disse nå klar for noen skikkelig killer vårruller, mens vårrulldeigen og hoi-sinsausen er anskaffet i en asiabutikk. Til friteringen i et privathjem bruker du bare en vanlig kjele.

Dette er enkelt som bare dét glem alle historier om smultgryter som brenner. Bruk raps- eller solsikkeolje, fyll i en kjele så mye du trenger, i utgangspunktet bare så det dekker over, fritér heller i et par omganger.

Varm opp oljen, test med én rull, begynner det å boble med en gang, er den klar. Stek til vårrullene er pent gylne og skikkelig sprø.

Pass på så det ikke ryker, for da er det altfor varmt. Justér ved å dra kjelen vekk fra plata.

Av Tom-Victor Gausdal

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller