Gå til sidens hovedinnhold

Laster ned mp3-filer på få sekunder

- Raskt mobilt bredbånd er særlig viktig for næringslivet i distriktene, mener fornyings og administrasjonsministeren.

AMOBIL.NO: Det er Netcom som står bak verdens første fjerde generasjons mobilnett, såkalt LTE (Long Term Evolution). Vi snakker om en videreutvikling av HSPA-teknologien (super-3G), og i det nye mobilnettet kan du oppnå nedlastingshastigheter på opptil 100 Mbps.

Les også: Netcom lanserer 4G

August Baumann, administrerende direktør i Netcom, mener hastigheten ikke lenger er noen begrensning i det nye nettet for mobilt bredbånd.

- Med 4G oppnår man høyere hastighet enn med vanlige ADSL-linjer, og hastigheten er nok til å laste ned en MP3-fil på noen sekunder, sier Baumann.

Les også: - Vi skal nok ta igjen Netcom på dekning før de rekke å blunke

100 Mbps nedlastning

Vi fikk demonstrert en hastighet på mellom 84 og rett over 90 Mbps nedlastingshastighet. Opplastingen av en stor fil, ble det målt til en hastighet på mellom 30 og 37 Mbps opplastingshastighet. Teoretiske hastigheter er 100 Mbps nedlasting og 50 Mbps opplasting.

I tillegg forteller selskapet at responstid (ping) skal være tilnærmet lik en vanlig ADSL-linje.

En Youtube-video og en MP3-fil tok bare et kort øyeblikk å laste ned. Testene ble gjort gjennom 4G-modemet fra Samsung mens basestasjon var plassert på taket på bygningen vi befant oss inne i.

GUIDE: Hva er egentlig 4G?

Fornyings og administrasjonsministeren: - Viktig for næringslivet

Foreløpig er det bare 4G-dekning i to tredjedeler av Oslo, takket være over hundre 4G-basestasjoner. I Oslo er basestasjonene plassert tett for å gi best mulig kapasitet, mens i mindre bebygde strøk vil hver basestasjon dekke et landområde med radius på noen kilometer.

Netcom har brukt 2600 MHz-båndet til 4G, noe som betyr at hver basestasjon har god kapasitet slik at mange kunder kan surfe om gangen. Problemet med den høye frekvensen er imidlertid at signalene ikke rekker så langt, og går dårligere gjennom hindringer.

Netcom har satset mye på utbygging i 2010, og mener de vil dekke hele Oslo innen få måneder og Bergen, Trondheim og Stavanger i løpet av 2010.

- Raskt mobilt bredbånd er kanskje spesielt viktig for næringsliv som ikke befinner seg i de mest sentrale strøk, sier fornyings og administrasjonsminister Rigmor Aaserud.

WEB-TV: Se Netcoms 4G i bruk

Nedlastingsbegrensning?

I mobilt bredbånd har operatørene lenge operert med nedlastingsbegrensninger, for å unngå kapasitetsproblemer. De som laster ned for mye kan rett og slett få nedsatt hastigheten på sitt abonnement.

- Per i dag er det ingen nedlastingsbegrensninger på 4G, men i kontrakten har vi forbeholdt oss rettigheten til å begrense nedlastingsmengden, sier Vegard Kjenner, tjenestedirektør i Netcom.

Med andre ord må du kanskje tenke deg litt om dersom du laste ned mye og lurer på om du skal erstatte bredbåndslinja med mobilt bredbånd.

Les også: Spår treg start på 4G

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler