Gå til sidens hovedinnhold

Legg nytt gress nå

Så selv, eller rulle ut de grønne løperne? Hvis valget er ferdigplen, kan jobben gjøres helt til frosten setter seg i bakken.

Det er mange fordeler ved høstlegging av plen. Ikke minst blir det mindre tråkk over det nylagte området.
Mange av oss avskriver hagen om høsten. Vi har ikke den samme trangen til å være der som om våren. Dermed får plen som legges om høsten, være mer i fred. Og er klar til bruk når våren kommer, sier Gustav Redalen, fagsjef i Det norske hageselskap. En annen fordel er at vanningsbehovet avtar.
Om våren og sommeren anbefaler vi opptil to timers vanning daglig. Nå om høsten holder det med én time annenhver dag, sier Christian Johansson i Hageplen. Litt hyggelig er det også å vite at gresset ikke har avsluttet sesongen selv om det ser slik ut på overflaten. Johansson forklarer:
Rotveksten fortsetter en god stund etter at skuddveksten har avtatt. Først når dagtemperaturen er nede i rundt fem grader, stopper rotveksten opp.

En annen hemmelig ting som skjer nede i bakken, er vannopptak. Om høsten kan gresset kan være vått av nattedugg på overflaten, mens røttene har drukket opp alt tilgjengelig vann i rotsonen. Derfor skal man holde seg slavisk til vanningsrutinene de første tre ukene så lenge det ikke pøsregner. Men etter flere års terping på vanning, synes Johansson han kan tillate å advare mot det motsatte også:
Drukning kan være et problem. Folk er så ivrige etter å gjøre alt riktig at de iblant risikerer å ta livet av gressplantene med vann.

Tar to år

Nysådd plen kan gjøre helt vanlige hageeiere om til troll. For først skal fuglene jages, med huing og vifting. Så kommer nabobarna. Mer huing. Og om natten kommer kattene, og graver ned etterlatenskapene sine i den åpne jorden. Husj, katte! Så kommer løvetannen, kveken, brenneslen. Og det går både vinter og vår. En eller annen gang kommer kanskje gresset også. Men da har det grodd mose på trollet.
Det tar gjerne to år. Først da er den nysådde plenen grodd skikkelig til. En ferdigplen er derimot en tjukk masse med gress den dagen du ruller den ut, sier Redalen, fagsjef i Det norske hageselskap.

Luksus

Utenfor hagen er det høst, folk går med skjerf og støvletter i gatene, men innenfor hagegjerdet er det hagesesong helt til telen har tatt skikkelig tak i bakken.
Lenger enn det også. Faktisk kan ferdigplen legges helt til snøen kommer. Eller etter, dersom man kjøper importplen fra England. Kronprinsparet la plen på Skaugum sist februar, forteller daglig leder Johansson i Hageplen. Det er ikke hvem som helst som ruller ut grønne løpere midtvinters. I så fall må jorda vannes med lunkent vann for å fjerne snø og tele, og plenen, som veier tjue tonn for ett mål, skal skipes til Norge i dyre dommer. Men vanlig norskprodusert ferdigplen er også et kostbart alternativ sammenlignet med gressfrø.

Da jeg begynte å jobbe med ferdigplen i 1988, var det et eksklusivt overklasseprodukt. I dag er det blitt vanlig, og det finnes en mengde firmaer i bransjen, sier Johansson. Selv legger han plen med garanti til langt ut i oktober. Norsk ferdigplen, et annet firma i samme bransje, bekrefter at det går greit.
Vi kan legge plen helt til frosten stopper oss i å skjære løs gressmatter fra dyrkingsfeltet. I fjor holdt vi på til 7. januar før det var stopp. Plenen er utrolig kuldesterk, forteller daglig leder Christen Sejerstad i Norsk Ferdigplen. Han foretrekker imidlertid å legge noen uker før frosten setter inn for alvor, slik at gressmatten rekker å gro fast i underlaget. Alternativet er at matten blir liggende løs oppå, med større risiko for at den tørker ut og forskyver seg.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021