Like bra som vi hadde håpet

Foto: (YouTube)

Men Photoshop CS5 imponerer av andre grunner enn vi hadde trodd.

04.05.10 08:00

Adobes svært populære programvarepakke Creative Suite ble i dag offisielt lansert, og vi har lekt oss litt med pakken noen uker allerede.

Mye, mye raskere
Mens det overordnende fellestrekket for nyhetene i CS4 var bedre integrasjon mellom de nye programmene, er det først og fremst langt bedre ytelse som er stikkordet for programmene i den splitter nye CS5-pakken. For eksempel er hele pakken nå laget for 64-bit, mens CS4 bare hadde 64-bit-støtte i Photoshop.

Dette ser vi spesielt godt i videoredigeringsprogrammet Premiere, der avspilling av HD-video er en ren drøm i forhold til tidligere. Og på toppen av at 64-bit har blitt implementert, utnyttes også nå enkelte skjermkort i prosessen med å lagre store videoprosjekter. Dette betyr en massiv ytelsesforbedring.

Nyhetene i Photoshop
Men vi tenkte i denne artikkelen bare å raskt oppsummere våre erfaringer med Photoshop CS5, som definitivt er det mest brukte programmet av alle nyhetene.

Siden Photoshop allerede i CS4 hadde 64-bit-støtte, er det ikke ytelse som er hovedstikkordet for programmet. I stedet har Adobe implementert en lang rekke bittesmå endringer som gjør bruken av programmet med praktisk (enkle ting som for eksempel tredjedelsvisning når du beskjærer) - i tillegg til at de har dyttet inn et par-tre nye funksjoner som virkelig kan revolusjonere måten du arbeider med programmet på.

Den funksjonen alle snakker om
Funksjonen som før og etter presselanseringen for noen uker siden fikk mest oppmerksomhet, var den såkalte «Content-Aware Fill»-funksjonen, som er en svært kraftig funksjon som rett og slett lar deg fjerne ting fra bildet som du ikke ønsker å ha der - og som i stedet fyller området med noe som programmet tror passer inn i stedet.

Se for eksempel for deg en fotballspiller som står på gressmatta, og så vil du egentlig bare ha en tom fotballbane. Da kan funksjonen enkelt og greit fjerne en spiller, og fylle det med grønt gress i stedet.

Eller la oss gjøre det enklere: Under kan du se en video som demonstrerer hele funksjonen.

(Saken fortsetter under videoen)

HTML EMBED

La det være sagt med en gang: Denne funksjonen er ikke perfekt. Den fungerer eksepsjonelt bra så lenge du har store fine flater eller gjenkjennelige mønstre som skal repeteres, men den er ikke spesielt god i mer detaljerte bilder. Derfor fungerer den veldig godt under demonstrasjoner, men i daglig bruk av Photoshop har den noe mindre nytte.

Men den er veldig fin til å fjerne for eksempel strømledninger og andre uønskede elementer i bildet - forutsatt at bakgrunnen ikke er for komplisert.

Vår nye favorittfunksjon
Det som derimot er vår nye favorittfunksjon i CS5, er en langt mindre flashy funksjon, nemlig en kraftig forbedret «refine edge»-funksjon på valgverktøyet.

Alle som har jobbet litt med bilderedigering vet at noe av det mest tidkrevende en gjør, er å lage nøyaktige og gode masker rundt ujevne - og gjerne halvgjennomsiktige områder. Langt hår er et eksempel på ting som kan ta svært lang tid å gjøre pent.

Men med den nye funksjonen i Photoshop CS5 har det å lage gode masker rundt denne typen områder blitt omtrent like enkelt som å tegne en strektegning i Paint, og sparer deg for ekstremt mye tid. Og kanskje enda viktigere: Om du ikke er så flink til å jobbe med forskjellige fargekanaler og alt som skal til for å få gode masker, så gjør denne funksjonen at du får til ting som du tidligere bare har kunnet drømme om å få til.

Og det som imponerer oss er at denne funksjonen fungerer utrolig bra i de aller fleste situasjoner, ikke bare i optimale demonstrasjonsvideoer. Selv på bilder med svært lave kontraster blomstrer denne funksjonen.

Dette er en funksjon som ene og alene er verdt hele oppgraderingen til CS5 for Photoshop-brukere. Legg så til alle de andre småforbedringene, og ikke minst Content-Aware-funksjonen, og vi kan ikke si noe annet enn at vi er svært fornøyd.

Se hvordan det fungerer
I videoklippet under kan du se funksjonen demonstrert - sammen med et par av de andre nye funksjonene som gjør at Photoshop CS5.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.