Gå til sidens hovedinnhold

Lure svensker rammer statens Røkke-kjøp

Rømmer Wallenberg-familien vil staten stå alene igjen med Kjell Inge Røkke.

Da Kjell Inge Røkke solgte deler av Aker Solutions i juni 2007, fikk han med staten og den svenske investorfamilien Wallenbergs investeringsselskap Investor og Saab med på laget.

Staten skrøt da av Wallenbergernes engasjement, men det har også vært spekulert i at de kun ble med for å forsøke å sikre seg at Norge ville ende opp med å velge det svenske jagerflyet Jas Gripen. Norge valgte i stedet å gå for amerikanske Joint Strike Fighter.

Nå tyder enda mer på at svenskene kun teller på knappene før de rømmer hele avtalen.

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Kjell Inge Røkkes Aker bekrefter nemlig at Wallenberg høyst sannsynlig kommer til å droppe sitt engasjement til sommeren.

- Vi forventer at Saab og Investor AB vil utøve sin opsjon i juni, sier Eriksen til NRK.

Sikret mot verdifall
For mens staten kjøpte aksjer på nivåer som ikke har vært sett siden salgstidspunktet, sikret svenskene seg opsjon på å kunne selge seg ut til innkjøpspris på syv forskjellige tidspunkter. Dermed slipper svenskene unna alle papirtap på aksjen, men det er ikke tilfelle for staten som verken sikret seg rabatt eller sikkerhet mot aksjefall.

De svenske Wallenbergene har rett til å selge sin eierandel på 10 prosent i eierselskapet Aker Holding. Det første tidspunktet for en mulig innløsning av avtalen er 30. juni i år. Da kan Wallenbergene innløse 11 millioner aksjer til kjøpssummen på 160,16 kroner, som tilsvarer hele 1,77 milliarder kroner.

Dermed er det under tre måneder før Kjell Inge Røkke kan få milliardregningen fra svenskene. Aker-ledelsen og Røkke har forberedt seg godt på at milliardregningen kommer.

Tapte 1,1 milliarder
Da Andersen inngikk kjøpsavtalen med den høyprofilerte finansmannen la han 4,8 milliarder kroner på bordet.

Daværende næringsminister synes det var så viktig å sikre et norsk eierskap i Aker Solutions, at han kjøpte 30 prosent av aksjene i Aker Holding. Røkkes konstruksjon var at Aker Holding skulle være et eierselskap i Aker Solutions, hvor staten skulle eie 30 prosent og de svenske Wallenbergene 10 prosent.

Kjøpet høstet mye kritikk, blant annet fordi prisen var for høy og at staten ikke leide inn eksterne rådgivere, slik at staten satt igjen med svarteper grunnet en elendig aksjonæravtale.

Da staten kjøpte var man mer opptatt av å beholde hovedkontoret i Norge og norske arbeidsplasser, enn den rene finansielle avkastningen. Det motsatte var tilfelle for den kjente svenske investorfamilien Wallenberg, som gikk inn samtidig med staten.

Full krangel
Et par år etter at avtalen med staten og Wallenberg var i boks ble det klart at Røkkes Aker ASA solgte en rekke selskap og aksjer til Aker Solutions for rundt to milliarder kroner.

Næringsminister Sylvia Brustad gikk hardt ut mot Aker ASAs og Røkkes håndtering. Også styrerepresentant Berit Kjøll i Aker Holding raste mot Røkke, og mente at staten var blitt lurt.

Etter flere uker i stillhet slo Røkke så tilbake på en pressekonferanse, der han blant annet apet etter dialekten til Brustad.

Da hadde Aker Solutions, etter enighet med staten, hyret inn UBS for å finne ut om prisen var OK. Deres konklusjon var nettopp det: Prisen som Aker Solutions betalte var fair. Det var imidlertid ikke konklusjonen til Pareto, som var hyret inn av Næringsdepartementet. De kom til at Aker Solutions hadde betalt opp til 600 millioner kroner for mye.

Regjeringen bøyde av når de fikk en generalforsamling i Aker Solutions der alle aksjonærene kan stemme for eller imot strategien bak kjøpene. Men kjøpene var allerede gjennomført, og kunne ikke uten videre reverseres da staten, gjennom Aker Holding, allerede hadde stilt seg bak oppkjøpene.

Etter kritikken foretok Røkke og Giske endringer i aksjonæravtalen, slik at lignende situasjoner ikke skulle oppstå igjen. Den nye avtalen skal presisere hva som regnes som nærstående selskaper og hva som skjer hvis det er aktuelt med nærstående transaksjoner.

Splitter Aker Solutions
Så onsdag ble det klart at Røkke skiller ut det som tidligere blitt omtalt som Aker Contractors til et nytt selskap som skal hete Kværner.

Årsaken er at Kjell Inge Røkke har en hemmelig plan om å tjene 18 milliarder kroner på to år. Sammen med konsernsjef Øyvind Eriksen ønsker den kjente investoren å doble verdiene i selskapet.

Første steg i i planen er at Aker Solutions skiller ut deler av selskapet i nye-Kværner. Dette selskapet som skal børsnoteres, og Røkke håper oppdelingen vil få investorene til å se hvilike verdier som ligger i selskapet, slik at verdien stiger.

Les mer: Røkke med ny finte

Om han tjener 18 milliarder på to år vil kun tiden vise, men sannsynligheten for at svenskene liker disse planene så godt at de vil være med videre er dermed høyst usikkert.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg