Gå til sidens hovedinnhold

Mens vi venter på Fatterns rullekake

Min far har vært svært lite delaktig i matlagingen hjemme.

En dag når alle barna er samlet, skal jeg lage fars rullekake, sier han alltid når vi spør om han ikke skal lage mat snart. I snart femten år har jeg ventet. Mamma forteller at han faktisk lagde mat en gang, det var visst nok en torskemiddag der han 1) la torsk i én kjele 2) fylte en annen med poteter 3) tok turen over til naboen.

Siden den dagen er det mamma som har stått for kokingen. Mange menn i min fars generasjon har ingen interesse av å lære hvordan matlaging utføres og organiseres, men nøyer seg med å sette stor pris på det de får servert. De har aldri hatt behov for å beherske noen kjøkkenkunster, siden hustruene deres er skolert av sine mødre som gjerne var skikkelige husmødre.

Men det er rart hvordan ting forandrer seg. Nå har jeg kamerater som kan bruke mange timer ja, flere dager på å forberede en god middag, selv om de ikke er kokker. De leser om mat og drar til fancy bortgjemte restauranter i utlandet, kun for en liten anledning til å oppleve noe nytt. Dessuten er det en tendens at restaurantkjøkkenene blir oversvømmet av guttekokker, mens jenter som går på kokkeskolen velger å droppe ut tidlig. Det siste er dobbelt synd: Jenter bidrar både til et mer dynamisk miljø og ikke minst har de en sans for system og orden som savnes på mange kjøkken rundt om i landet.

Men tilbake til min far og hans rullekake-ambisjoner. Mens jeg venter i spenning på neste familietreff, har jeg laget min egen versjon av den ultimate vinterrullen. En god, nystekt kakebunn fylt med bær og en deilig krem toppet med heftig sjokoladeglasur, det er himmelen for meg! NB! Bruk for all del ikke de ferdige bunnene du før kjøpt i butikkene, for en tørrere og tristere opplevelse skal du lete lenge etter.

Tom-Victor Gausdal