RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardærarving nekter å betale avgift

(Espen Solberg Nilsen)
Sist oppdatert:
Rederarving Morten Sigval Bergesen jr. (36) mener han bør slippe billigere unna.

Morten Sigval Bergesen jr. er oldebarn av Sigval Bergesen d.y (1893-1980) - grunnleggeren av det mektige tankrederiet Bergesen.

Nå har rederarvingen startet en disputt med Kragerø kommune, der han har landstedet sitt.

Bergesen jr. mener nemlig at han bare skal betale en tilkoblingsavgift for vann, selv om det står to hytter på eiendommen på Oterøy.

Saken kan få prinsipielle følger for flere hytteeiere i Kragerøskjærgården, dersom Bergesen vinner fram med sine argumenter. I så fall kan det også få forholdsvis store økonomiske konsekvenser for Kragerø kommune, skriver Telemarksavisa.

To hytter - to avgifter
Morten Sigval Bergesen jr. eier en eiendom på Oterøy, ikke så langt fra Jomfruland, som blant annet er bebygget med en hytte og et anneks. I forbindelse med kommunens omfattende utbygging av vann- og kloakknettet i skjærgården, har Bergesen valgt å koble både hytta og annekset på det kommunale vannnettet.

Kommunen har i etterkant sendt ham regning på to tilkoblingsavgifter - til sammen 123.000 kroner.

Bergesen viser på sin side til kommunens forskrift for vann- og avløpsgebyr, der det ifølge ham går fram at tilkoblingsgebyret kun er knyttet opp til antall kvadratmeter boareal. Ikke til antall boenheter. Han peker også på paragrafen som tar for seg det årlige gebyret, der begrepet «boenheter» er klart definert.

I en e-post til avdelingsingeniør Knut Jarle Sørdalen i Kragerø kommune betegner finanskjendisen kommunens praktisering av forskriften som «meningsløs».

- Hva er hensikten med en forskrift dersom den ikke følges, spør Bergesen.

Da regningen forfalt den 14. oktober betalte han inn kun det halve beløpet, går det fram av e-posten.

I et brev som ble sendt til kommunen den 25. oktober fra Peter Grape ved advokatfirmaet Wikborg, Rein & Co i Oslo, blir Bergesens argumentasjon gjentatt.

Finleser forskriften
- Vi har finlest forskriften, og har nå sendt vår innstilling til godkjenning hos rådmannen, sier Knut Jarle Sørdalen.

Han er enig at det ikke umiddelbart er lett å se ut fra forskriften at det i skjærgården skal betales tilkoblingsavgift per enhet, og ikke ut fra areal.

- Hittil har vi praktisert forskriften slik vi gjør på bakgrunn av at det langt dyrere å bygge ut rørledningsnettet i skjærgården i forhold til på fastlandet. For bygninger på fastlandet er det arealet som styrer størrelsen på tilkoblingsavgiften, forklarer Sørdalen.

Betale tilbake?
Dersom kommunen til slutt gir Morten Sigval Bergesen jr. rett i denne saken, så kan det få betydning for dem som allerede har betalt inn flere tilkoblingsavgifter for samme eiendom.

Sørdalen bekrefter at flere hytteeiere har betalt inn avgift for både to og tre hytter på samme eiendom.

- Hvis det viser seg at vi har tatt feil, så må vi tilbakebetale dem som allerede har innbetalt mer enn en tilkoblingsavgift.

Gjennom sin sekretær får TA beskjed om at Morten Sigval Bergesen jr. ikke ønsker å kommentere saken i media, fordi han fortsatt er i dialog med Kragerø kommune.

Flotte eiendommer
Av Kragerø kommunes liste over eiendomsskatten for 2009, går det fram at Bergesens eiendom på Oterøy har en anslått markedsverdi på åtte millioner kroner. Av skattelistene går det fram at han i fjor hadde en personlig formue på drøyt 97 millioner kroner. Ifølge Dagens Næringsliv var han med det inne på listen over de 1.000 rikeste personene i Norge.

Rett over sundet mot Skåtøy, kan han se over til farens enda flottere hytteeiendom. Morten Sigval Bergesen seniors (59) eiendom er i forbindelse med eiendomsskatten taksert til en markedsverdi på 25 millioner kroner. Senior var for øvrig god for en formue på drøyt 1,1 milliard kroner i fjor, ifølge skattelisten.

Eventyrlig arv
Morten Bergesen senior var i mange år administrerende direktør i Bergesen-rederiet, som på nittitallet var et av verdens største tankrederier, og børsnotert i Oslo.

Bergesen overtok spakene i det mektige rederiet i 1976 sammen med sin fetter, Petter Sundt. Sundt var mangeårig styreformann i rederiet. I 2003 solgte fetterne arvesølvet. Kjøper var verdens største tankoperatør, World Wide Shipping i Hong Kong, kontrollert av Sohmen-familien.

Bergesen og Sundt kunne cashe inn en formue: 1 milliard til Bergesen, og 2 milliarder til Sundt. Siden har Bergesen levd ganske så tilbaketrukket. Sammen med sønnen, Morten Sigval jr, forvalter han familieformuen i det stille.

Les flere nyheter hos: Telemarksavisa

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere