Gå til sidens hovedinnhold

Min pasjon for kaker

Jeg er litt for mye B-menneske til å være baker på heltid. Men jeg elsker fortsatt å bake kaker. Og slike søtsaker må jeg ha (litt for ofte).

Da jeg var liten, ønsket jeg alltid å bli kakebaker. I hvert fall inntil jeg ble utplassert på et konditori og fikk føle bakernes arbeidstid.

Jeg har sugd til meg masse sukkernyttig viten gjennom å jobbe sammen med landets fremste konditorer.

Dette er et fag jeg respekterer høyt: Der jeg i det daglige sjelden bruker oppskrifter på kjøkkenet, er jeg nødt til å følge skjema når jeg baker kaker. Et lite egg eller noen gram sukker for mye, og resultatet kan bli ganske usselt.

Det hadde vært gøy å vite hvor mange kaker det finnes oppskrift på i verden. Selv skulle jeg gjerne kjøpt det ultimate kakeatlaset, hvis noen tok seg bryet med å samle de 100 eller 1000? vanligste kakene i verden. Det høres jo ut som litt av en jobb.

Da jeg var utplassert på Erichsens Konditori i Trondheim, fikk jeg opplæring av selveste Lars Lian. Han tok meg grundig gjennom fagets mange faser. Den første uka var det kun kakebunner, den andre uka kakekremer og til slutt kom innføringen i å sette disse sammen.

Konditorkunst handler mye om estetikk. Derfor ligger det kanskje ikke for alle, men med gode oppskrifter kan de fleste bli OK konditorer. Min favoritt er fremdeles mammas "gulkake" eller suksessterte, som den også kalles. Antall kalorier i den vil jeg ikke vite.

Vi er fullstendig gale etter kaker i min familie. Det bakes kaker til enhver anledning, som har en tendens til å være nesten daglig. Søstrene mine har fått oppskrift på noe som kalles "Budapestkake", og de mener denne er verdens beste.

Jeg er litt skeptisk til rangeringen. Budapestkaka er skremmende enkel, men jeg må innrømme at den er veldig god, om enn ikke konditorkunst på øverste nivå.

Her handler det vel mye om kick og dagsform: Noen ganger ønsker man en feit sjokoladekake, andre ganger en frisk fruktterte.

Kaka som er ukens oppskrift befinner seg på min Topp 5 for øyeblikket. Den er enkel, men kjempegod. Syndig og frisk. Glutenfri er den, óg!

Oppskrift

Sjokolade-pasjonsfruktkake

Ingredienser:

Kake:
140 g smør
140 g mørk sjokolade
140 g sukker
5 eggeplommer
7 eggehviter

Krem:
1 beger mascarpone
2 ss melis
1/2 dl konsentrert pasjonsfruktjuice, evt. silt juice fra 6 friske pasjonsfrukter.

Framgangsmåte:
* Smelt smøret, ta av og rør inn sjokoladen og 80 g av sukkeret, blandes godt. Tilsett eggeplommer, én av gangen.
* Pisk eggehvitene luftig, ha i sukkeret mot slutten. Vend hvitene inn i sjokoladeblandingen. Kakeformen smøres og sukres. Ha i 3/4 av massen. Resten haes i en sprøytepose og stilles kjølig. Stek kaka på 150 grader i ca 40 minutt. Ta ut og la den avkjøles.
* Pisk sammen mascarpone, melis og juice til en glatt krem og ha på sprøytepose.
* Når kaken er kald, skal den toppes. Sprøyt på vekselvis resten av sjokoladekremen og pasjonsfruktkremen. Dryss over hakket sjokolade, sett kaldt før servering.
* Skjær i porsjoner og nyt med kaffe til.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem