Nå bør du se på drømmeferien

Foto: Crestock

Kan være mye å spare.

13.10.10 22:51

Drømmer du om sol og sommer? Eller kanskje shopping i New York er tingen?

Uansett kan det være mye å spare på å reise i disse dager.

Dollarstup
Den siste tiden har nemlig dollaren stupt mot kronen.

Onsdag har den amerikanske valutaen, som kan benyttes verden over, blitt notert til 5,81 kroner.

Dollaren har ikke vært så billig siden februar, og man må ikke lenger tilbake enn juni for å finne en dollarsvekkelse på hele 14 prosent mot norske kroner.

Den amerikanske valutaen har falt betydelig ettersom markedene har sett for seg at amerikanske myndigheter vil øke pengemengden ved å kjøpe tilbake statsobligasjoner, såkalte kvatitative lettelser.

- Løfte om kvantitative lettelser fra den amerikanske sentralbanken er først og fremst grunnen, det vil si at dollaren generelt er svak før kronen er sterk, sier Shakeb Syed, makroøkonom hos Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

Men selv om dollaren ikke er så billig som da den i november og desember i fjor kunne bli handlet til under fem kroner - kan dette være en veldig gunstig tid å utnytte den sterke kronen.

- Vi tror markedet allerede har tatt innover seg de svake makrotallene, rentefallet og de forventede kvantitative lettelsene fra den amerikanske sentralbanken, og derfor vil ikke kursen endre seg mye frem mot neste rentemøte. Vi kommer nok ikke ned til fjorårets nivå. DnB Nor Markets er dollarpositive og tror dollaren kommer til å styrke seg, og ligge foran euroen på konjunkturutviklingen, på sikt, sier valutaanalytiker Maren Romstad til NA24.

Syed tror at kronen også vil holde seg sterk fremover.

- På grunn av at de norske statsfinansene er solide i relative termer og bunnsolide i absolutte termer gjør at vi tror at kronen vil ha tillit i markedet også på lengere sikt, sier han.

Her kan du følge kronekursen

Færre enn ventet
Men til tross for den sterke kronen har ikke interessen for utenlandsreiser økt på kort sikt, noe som gjør at det finnes mange ledige muligheter.

- Vi merker en økt pågang nå, men det meste går nok på 2011. Salget ut 2010 er ikke så høyt som forventet, skriver June Eggesbø i USA-spesialisten til NA24.

For reiselivet betyr det at kronen kommer til å forbli en sterk valuta og dermed vil utenlandsk valuta være billig også i 2011, noe som betyr gunstige priser for de reisende

- Volumet vårt på USA er veldig lite og vi merker derfor ikke at dollaren er lav, sier Christian Fredrik Grønli, administrerende direktør i Ving, til NA24.

Han melder at de vil kutte prisene til haugevis av nordmenn.

- Siden vi handler våre turer i god tid, vil 150.000 enkeltreisende nyte godt av den sterke kronen neste sommer. Vi kommer til å redusere prisene på 150.000 enkelt reiser, noe som er 58 prosent flere rabaterte reiser enn det var i år. London, Paris og Roma består som de mest populære reisemålene, blant byene, i begynnelsen av desember. På den type reiser venter vi en vekst på 9 prosent i år, sier Grønli.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag