*Nettavisen* Nyheter.

Nå braker det snart løs igjen

Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

Hva i alle dager får folk til å stue seg sammen i en skøytehall i hele påsken? Vi gir deg muligheten til å finne ut!

14.03.11 08:13

Hver påske skjer det noe merkelig. Mens titusenvis av nordmenn reiser til fjellet for å gå på ski og kose seg i sola, er det godt over 5000 som avslutter kjøreturen på Hamar.

Hvorfor? Jo, de har betalt rundt en tusenlapp hver for muligheten til ha tilgang til en knapp halv kvadratmeter bordplass i fem dager i en mørk idrettshall.

Den plassen er deres under det som er verdens største samling av datainteresserte mennesker - i alle fall under ett tak. Så fremfor å gå på ski, eller sitte i byen på en café, brukes påsken til å spille spill, delta i konkurranser, møte likesinnede, oppdatere seg på det faglig siste og mye mer.

Om du ønsker en vanlig billett til arrangementet, kan vi fortelle at det for lengst er utsolgt. Men nederst i saken kan du se hvordan du kan vinne to billetter til arrangementet!

Nettavisen har tatt en prat med pressetjenesten på The Gathering, bedre kjent som TG, for å høre hva som egentlig er greia.

- Hva er det som er appellen som får folk til å stue seg sammen i Vikingskipet hver påske, fremfor å kose seg i en liten friuke?

Dette er nok veldig forskjellig fra deltaker til deltaker. Mange drar på TG for første gang i 2011, og vil oppleve et av verdens største dataparty med egne øyne. Andre har skapt seg et nettverk etter flere år som deltaker eller crew, og drar for å møte og tilbringe påsken med venner og kjente i omgivelser de trives med. Andre igjen drar for å oppleve de tilbudene som gjøres tilgjengelige for deltakerne på TG, det være seg spill- eller kreative konkurranser.

- Hva er det som har gjort TG til den suksessen det har vært?

Dette kommer nok av en kombinasjon av flere ting. Både et mangfoldig sammensatt crew med mange ildsjeler og fagfolk, og god støtte fra samarbeidspartnere, sponsorer og presse opp igjennom tidene har nok bidratt til at TG er kommet dit det er i dag.

- Hvordan har arrangementet endret seg i løpet av årene?

Flere ting har endret seg! For å trekke fram et par ting har vi vokst betraktelig siden starten, både med tanke på antall deltakere, crew og tilbud/aktiviteter under arrangementet. Fra det første arrangementets beskjedne deltakerantall på 600 personer er vi nå oppe i 5200 mennesker som tar med seg datamaskinen sin og reiser til Vikingskipet i påsken. Fokuset for arrangementet har også forflyttet seg, fra å være et arrangement som stort sett handler om datamaskiner og spill, til en kreativ arena for alle slags skapende mennesker, innen sjangere som musikk, video og bilde.

- Vikingskipet ble for noen år siden omdøpt til Piratskipet av VG. I hvilken grad har fildeling påvirket TGs utvikling – og med dagens raske bredbånd som alle har hjemme, er dette lenger fremtredende?

Det har aldri vært meningen at TG skulle handle om fildeling, men nå er det engang slik at dette er en del av datapartymiljøet verden over, og ikke er noe enestående fenomen for TG.

Uansett var nok dette en ting som var mer fremtredende på tidligere arrangerte TG-er, da deltakerne fikk tilgang på et nettverk som var mye raskere enn det de fleste hadde tilgang på i egne hjem

- Det har blitt stadig mer ikke-datarelaterte aktiviteter de siste årene. Kunne TG i dag vært en suksess om en gikk tilbake til røttene og bare var en datasamling?

Litt avhengig av hvordan man definerer «suksess», men nei. Deltakerantallet ville sannsynligvis gått ned en hel del om TG bestemte seg for å droppe de kreative, utviklende og underholdende innslagene som tilbys til deltakerne vært år, selv om mange fortsatt deltar på TG tilsynelatende utelukkende for å spille spill og bivåne den sosiale biten.

- Et fenomen alle som har vært på TG umulig kan ha unngått å ha fått med seg, er at av og til bryter det ut bølger der det virker som alle spontant bare begynner å rop etter Arne. Hva er greia med det?

La oss si det sånn, ingen vet helt sikkert. Mytene rundt Arne er like tallrike som antall rop i hans navn som utspiller seg på hvert TG. Allikevel er det en versjon av historien som jeg har fått fortalt flere ganger som “«den absolutte sannhet»:

Arne var en deltaker på et TG for en tid tilbake, som angivelig lå og sov blant tribunene i Vikingskipet. En av hans kamerater som også deltok på arrangementet lette etter Arne av ukjente grunner, og vandret blant tribunene. Etter en stund med leting uten resultat gikk han over til å rope kameratens navn, “Aaaaarneeee!”. Da dette hadde pågått en stund ble andre deltakere som satt i salen lei av den gjentatte ropingen, og bestemte seg for å hjelpe til i søket ved å selv rope etter Arne. Flere og flere kastet seg på bølgen, og det har fortsatt hvert TG etter dette. Om Arne kom til rette eller hvem han egentlig er har aldri blitt brakt på det rene så vidt meg bekjent.

Slik kan du vinne billetter
Om dette er et arrangement som høres spennende ut, så gir Nettavisen deg mulighet til å ta med en venn opp dit i år.

Vi gjør det veldig enkelt: Svar riktig på følgende spørsmål innen mandag 14. mars kl 12.00, og send ditt svar til it@nettavisen.no og bruk emnefeltet «TG11». En vinner vil bli trukket ut fra de som har svart korrekt.

1. Hvor rask var internettforbindelsen TG hadde i 2010? (Netthastigheten har blitt raskere for hvert år siden 2006)

2. Når ble TG for første gang arrangert i Vikingskipet?

3. The Gathering har blitt arrangert hvert år siden 1992, men likevel har aldri The Gathering 2000 funnet sted. Hvorfor det?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.