Gå til sidens hovedinnhold

Nå må du være 24 år for å kjøre motorsykkel

...men samtidig åpnes det helt nye muligheter for unge MC-førere.

Statens vegvesen melder at det fra 19. januar neste år vil innføres helt nye regler for motorsykkelkjøring. Da heves aldersgrensen for å kjøre tung motorsykkel fra 21 til 24 år.

Samtidig innføres det en ny førerkortklasse for mellomtung motorsykkel (A2), de opp til og med 600 kubik og 35 kW effekt. Denne førerkortklassen kan man ta fra man er 18 år, noe som betyr at 18-åringer nå vil få mulighet til å kjøre det som i dag defineres som tung motorsykkel lang tidligere.

24-årsgrensen på tung motorsykkel blir derimot laget med et lite forbehold: Etter to år med mellomtungt sertifikat, kan ta et kurs for å få oppgradert førerkortet til tung klasse. Dermed kan en få kjøre tung motorsykkel allerede som 20 åring.

- Ved å ta trinnvis opplæring via mellomtung MC (klasse A2) kan man få førerrett for tung sykkel ved fylte 20 år. Uten å gå via mellomtung MC, må sjåføren altså være fylt 24 år, sier Lars-Inge Haslie i seksjon for trafikkopplæring i Vegdirektoratet i en pressemelding.

- De nye alderskravene for MC er en del av et nytt EU-tilpasset regelverk. Hensikten er at unge MC-førere skal ha mer erfaring og opplæring før de kjører tunge motorsykler, sier Haslie.

De som allerede er under opplæring må forholde seg til disse reglene slik de blir om ikke oppkjøringen er før de nye reglene trår i kraft. Er du over 24 år kan opplæringen gå som vanlig, men er du under 24 år vil du få begrensningene som ligger i den nye førerkortklassen A2, og må ta et nytt kurs senere.

Fakta:

Antall førerkort

I 2011 var det 4422 som tok førerkort for tung motorsykkel. 1128 var mellom 21 og 24 år. Fra 2013 må disse gå veien om A2 for å få tilgang til ubegrenset klasse A.

Ny klasse mellomtung MC

Klassen gjelder motorsykkel med motorvolum inntil 600 cm3, effekt inntil 35 kW og effekt/vekt inntil 0,2 kW/kg. Den gjelder MC med eller uten sidevogn, samt trehjuls motorsykkel med en effekt på høyst 15 kW.

Nye krav til tung MC

Førerkort klasse A tung motorsykkel kan tas etappevis; etter minst to års kjøreerfaring med A2 mellomtung motorsykkel, og gjennomført obligatorisk opplæring, oppnås førerett i klasse A. Uten først å ta førerkort for mellomtung MC, er alderskravet 24 år for kjøre opp i den tyngste klassen.

Trehjulsmotorsykkel

Minstealderen er 21 år for trehjuls motorsykkel med en effekt på over 15 kW

Lett motorsykkel

For klasse A1 – lett motorsykkel opprettholdes alderskravet på 16 år.

Mest lest på Nettavisen:

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken