*Nettavisen* Nyheter.

Nå skal fildelere jaktes i Norge

Foto: (Montasje)

- Vi vil endre loven for å hindre ulovlig fildeling, sier kulturministeren.

09.05.11 21:27

Allerede før pinse skal Kulturdepartementet legge fram en innstramming av Åndsverkloven, for å bremse ulovlig fildeling, melder Journalisten.no.

- Vi vil endre loven for å hindre ulovlig fildeling. Det er en forutsetning for lønnsomhet i digitale medier, fortalte kulturministere Anniken Huitfeldt lokalavisenes landsmøte (LLA) i Oslo før helga.

Ser på svensk modell
Ifølge Huitfeldt er det helt uaktuelt å gå like langt som for eksempel Frankrike har gjort, der en har åpnet for å stenge nettilgangen til nettpirater, men hinter til at den svenske implementeringen av den såkalte IPRED-loven er aktuell.

- I Sverige ble det gjort lovendringer som bidro til å styrke det digitale musikksalget. Andre europeiske land har gått mye lengre og straffet fildelere ved å stenge nettilgangen. Men da straffer du lillesøster for brorens feil. Det er uaktuelt i Norge, sa Huitfeldt.

Den svenske loven gir eiere av et åndsverk rett til å gå til en domstol og kreve å få utlevert identiteten bak IP-adresser som har stått bak ulovlig fildeling.

Ifølge svenske IDG.se halverte den svenske internettrafikken seg bokstavelig talt over natten etter at loven ble innført, men har siden økt igjen. Og etter innføringen av loven, har det bare vært en håndfull med fildelingssaker som har gått.

Muliggjøres av Datalagringsdirektivet
Det konkrete lovforslaget er ikke lagt fram i Norge enda, så hvordan den norske modellen vil se ut er ikke klart.

Det som derimot er klart er at lovforslaget vil komme kort tid etter at det såkalte Datalagringsdirektivet ble vedtatt, som krever at nettleverandørene skal lagre nettopp hvem som står bak IP-adresser i et halvt år, i den hensikt å bekjempe kriminalitet med en strafferamme på minst fire år.

I dag må leverandører slette denne typen opplysninger innen tre uker.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Fokuset må være på å gjøre varene attraktive
Torgeir Waterhouse i IKT-Norge sier til Nettavisen at han håper at loven vil få et helt annet fokus enn det en har hatt i Sverige.

- Det jeg er bekymret for er todelt. Det ene er at en svensk løsning kan være med på å opprettholde et fokus om at alt blir bra bare vi klarer å stoppe fildelingen. Men det vi må gjøre er å få på plass attraktive løsninger. Får man ikke det, hjelper det ikke å få tatt en og annen fildeler. Sånn er det bare. Musikkbransjen har vært flinke der de siste årene, men resten av bransjen vil bare ta fildelerne, sier Waterhouse.

Han viser til at det i Norge er praktisk talt umulig å skaffe film og TV-serier på en god måte, selv om dette er utbredt i for eksempel USA gjennom iTunes. Samtidig har lovlige musikktjenester som Spotify og WIMP tatt av.

- Det andre er konsekvensene denne typen lovgivning og tankegang får for personvernet og aktører i bransjen. Det vil fort være store ressurser som går bort i ingenting, sier Waterhouse.

I USA har det nylig blant annet blitt slått fast at en IP-adresse ikke er det samme som en identitet, og at dagens overvåking av fildelingsnettverk er utilstrekkelig.

- Må ha fokus på løsninger
Arbeidsgruppen som har kommet med innspill til den nye lovgivningen har hatt som mandat å se på hva som kan bremse fildeling. Waterhouse er klar på hva som vil hjelpe best:

- Det viktigste er å få forretningsmodellene til å flyte og fjerne flaskehalser. Det er for tungvint å lisensiere innhold i Norge. Vi må få det til å fungere. Så fort det kommer lovlige løsninger, så blir det brukt, sier Waterhouse.

- Fokuset må være på hvordan man skal gjøre attraktive, slår han fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.