Gå til sidens hovedinnhold

Planter på ferie

Hvis du skal reise på ferie i sommer, er det lurt å la inneplantene få seg en liten ferie de også på verandaen eller i hagen.

Tenk deg tilværelsen som stueplante den står i den samme potta, i det samme vinduet, år ut og år inn. Den får det samme vannet og den samme gjødselen. Mens du selv lengter etter ferie og nye opplevelser, står potteplantene der umælende. Det den ikke får fortalt deg, er at flere inneplanter faktisk trives bedre ute om sommeren. De kan tenke seg litt ferie i nye omgivelser, de også.
Derfor kan du bære ut digre yuccapalmer og stikkende aloe vera, små oliventrær og knallrøde hawaiiroser. Ut med dem. I tillegg til plantenes egen ferieopplevelse, er det gode argumenter for å lufte plantene om sommeren.

Fordeler

* Potteplantene klarer seg bedre ute når du er borte, særlig i blomsterbed.
* Hvis du må be naboen vanne for deg, slipper du å gi ham nøkkelen til huset.
* Du får et større blomsterflor på verandaen uten å måtte betale for nye blomster.
* Vanning og gjødsling er noe som er konsentrert til uteområdet.

Hensynsfullt uteliv

* Det er ikke alle planter som trives ute. Blir bladene misfarget så inn med dem.
* Du må ofte sette dem i større potter med mer jord.
* Inneplantene tåler mer under halvtak enn helt ute.
* De må settes inn igjen i oktober.

Syden

Vi har laget et unaturlig skille mellom ute- og inneplanter. Mange av våre vanlige potteplanter kan med fordel flyttes ut fra mai og juni og stå ute helt til oktober. På den måten lager vi det mer eksotisk på verandaen eller i hagebedene våre. Hvem drømmer ikke om å sitte under en palme og lese eller slappe av? spør Njål Arve Melberg ved Gjennestad Gartnerskole.
Han sikter til yuccapalmen mange har i stua. Eller vi kan ha vår egen "olivenlund" ved grillen, med pottede oliventrær. De eksotiske hawaiirosene vaier yndige i ettermiddagsbrisen, og hvis ungene er blitt solbrente, kan du bare brekke av en bit av aloe vera-planten og smøre på.
Tilvenning
Det er viktig å tenke på at overgangen fra stue til uteliv kan være litt brå for mange planter. Derfor er det lurt å sette dem i en lun krok med en gang. Og ta dem inn hvis det er spådd kalde netter, instruerer Njål.
Aller best vil nok de fleste klare seg hvis de står delvis under tak, og litt lunt i forhold til vind. De mest robuste plantene tåler ned mot fem grader, for eksempel agave, aloe vera, grønnrenner, fatsia, dvergpalme, kanaridaddelpalme og yucca. Mens bjørkefiken, svigermors tunge, vindumonstera og kentiapalme tåler ned mot ti grader.
Mange av de eksotiske blomstene trives best når temperaturen er rundt 15 grader. Hvis du ser at bladene misfarges, kan det hende planten vil inn igjen.

Ligg unna

Hvis du har lyst til at naboungene skal holde seg unna, kan du jo plante ut litt kaktus, foreslår gartneren lattermildt.
Det er kanskje litt drøyt å hegne inn jorbærbedene med stikkende kaktus? Uansett er sukkulenter, som kaktus, planter som kan greie seg utmerket ute om sommeren. I potter trenger de ørlite vann. I bed behøver du ikke vanne eller gjødsle dem i det hele tatt.
Sommeren er gjerne den tiden vi er mest borte. Da er det en udelt fordel at plantene er lettstelte.
Grunnen til at det er best å sette plantene i større potter når de er ute, er at de slik får mer fuktighet. Det lønner seg å legge lecakuler i bunnen av potta og på toppen av jorda for at plantene skal stå stabilt i vær og vind.
Njål Arve Melberg forteller at fordamping er et stort problem når vi setter ut potter. Men hvis planten har en stamme, er det lett å legge en oppsplittet plastpose på jordoverflaten. Så kan du dekke plasten med et tynt lag jord eller grus og stein for å hindre fordampingen.
Hvis du skal være hjemme i ferien, kan du la blomstene stå i de vanlige pottene. Da kan du vanne ofte og drømme at du er på ferie i eksotiske himmelstrøk.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant