Gå til sidens hovedinnhold

Pyntet putekrig

I tunge tider kan det hjelpe på humøret å legge til rette for en pyntelig putekrig.

Interiørbransjen kommer alltid trekkende med putene, teppene og gardinene når vi stopper å kjøpe sofaer. "Forny hjemmet!" lokker bransjen, og følger opp med at "det trenger ikke koste så mye!"

Denne merkelige vinteren mens renta stuper så mange får bedre råd enn noen gang, og jobbene forsvinner slik at andre blir bankerott tar vi interiørbransjen på alvor.

Vi har fordypet oss i putehaugen på jakt etter myke verdier. Med et fast grep om lommeboka har vi lett etter puter som varer også gjennom arbeidsløse måneder framfor å se etter kortlivede trender. Noen innbakte myke verdier som håndarbeid eller ulandshandel med kvinnebedrifter tar vi med på kjøpet.

Penduka-putene

Kjersti Lie Holtar, daglig leder i interiørkonseptet Isandi, hevder å ha akkurat det som skal til.

Penduka-putene våre er klassikere som etter hvert finnes i mange hjem over hele landet. De blir bare finere etter flere års bruk, forteller hun. En nøkkel til varig glede er at batikkputene tåler hard bruk og kan vaskes på hele 90 grader.

Etter hvert får de en mer rustikk, avbleket tone som norske kunder liker, sier Holtar.

Fargene til putene håndblandes, så hvis man er litt nøye på det, kan man bestille en hvilken som helst fargenyanse. I standard-assortementet finnes det uansett 36 farger.

Putene har enkle, grafiske mønstre, som sirkler og sikksakk-streker. De lages av kvinnebedriften Penduka (= "våkn opp") i Namibia.

Puter for permitterte

Et skikkelig finanskriseprosjekt kan også være å lage putene selv mens man likevel er permittert. Den norske designeren Johan Rye-Holmboe har suksess med strikkeputer, og modellene hans kan være gode eksempler til etterfølgelse.

Se mer på boeetco.no. Fretex Redesign gjør det ennå rimeligere, og lager puter av brukte tekstiler. Utgangspunktet er gamle kåper, silkeskjerf, kjoler, tweedjakker og ullpledd.

Hvem som helst kan gjøre det samme og oppleve at to firkanter av en gammel kåpe blir verdens lekreste pelspute.

Fløyelsgardiner

Veronica Sønsteby, innehaver av interiørbutikken Jane Doe, er også en kvinne som syr sine puter selv. Hun forteller at hun bruker gamle fløyelsgardiner fra 1970-tallet, biter av kraftige møbelstoffer og orientalsk silke fra innvandrerbutikker.

Målene er ofte ganske små, 35 x 50 cm eller 45 x 45 cm, for da blir det plass til mange puter i stua. Husk at baksiden kan være av et annet stoff, dersom du ikke har så mye av hver bit.

Puteperiode

Det store spørsmålet er om vi nå går inn i en sparsommelig pute- og trøsteperiode, eller om vi vender tilbake til vant stil med stadig utskiftning av sofagrupper, tv-er og baderomsinnredninger.

I øyeblikket er det vanskelig å vite. På grunn av den synkende renta er det veldig gode tider for alle som har jobb. Likevel har vi en sterk psykologisk faktor her. En del av oss vil spare inn på forbruket selv om det strengt tatt ikke er nødvendig, sier Christian Poppe, forsker ved Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO).

Puta ryker

Han forteller at 38 prosent av de norske husholdningene i høst reagerte på finanskrisen ved å spare inn på minst ett område. For mange er det antakelig frykten for å miste inntekt som ligger bak.

Statistisk sentralbyrå tror vi får 4,6 prosent arbeidsledighet i løpet av året, det vil si en oppgang på 2 prosent. Hvis dette slår til, har vi en helt annen situasjon enn i dag, sier Poppe, som omsider lar seg lokke til å komme med en spesifikk putekommentar:

En såpass høy arbeidsledighet innebærer at den psykologisk begrunnede sparingen slår over i en realøkonomisk begrunnet sparing. Og da kan det hende at puta også ryker.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant