Gå til sidens hovedinnhold

Redd bilturen med lydbøker

Bilturen fram til sommerparadiset kan bli en prøvelse for de minste med mindre du setter på en barnebok.

Satser du på lydbøker som inneholder elementer fra stedet dere skal besøke, slår du to fluer i ett smekk. Hva med å lytte til "Folk og røvere i Kardemommeby" på vei til dyreparken i Kristiansand? Eller norske folkeeventyr på vei til Hunderfossen? Eller en av bøkene om Emil på vei til Sverige på svensk om du vil. Utvalget av lydbøker er større enn noen gang, og nesten alle de mest populære barnebøkene er tilgjengelige. I tillegg kommer innspillinger fra barne-TV og barnetimen.

Barn i alle aldre

Har du litt større barn, kan de glede seg over egne klassiker-serier. I tillegg skaffes alle dine barndoms yndlingsbøker til bilturen: "Skatten på sjørøverøya", "Oliver Twist", "Ringeren i Notre Dame", "Emil i Lønneberget", "Askepott" og "Brødrene Løvehjerte".

Kanskje du som voksen allerede gleder deg like mye til bilturen som barna?

En annen ting som er fint med lydbøker i bil, er at barna får muligheten til å følge med på veien samtidig, slik at de ikke blir bilsyke. Dessuten stimulerer bøker hjernen bedre enn for eksempel film på DVD-skjerm, tror Ellinor Formo i Lydbokforlaget.

Kan skaffes overalt

Lydbøker kan kjøpes stort sett alle steder der bøker selges, enkelte bensinstasjoner inkludert. Lydbøker i mp3-format selges via Internett.

Lydbøker koster omtrent like mye som vanlige bøker. Dermed kan det fort bli litt dyrt om man vil ha et visst utvalg. Men lydbøker kan naturligvis også lånes fra bibliotek sjekk bare at cd-en ikke er så ripete at historien stopper halvveis.

Her er noen lydboktips:

Cirka to år:

Eventyr og sanger i god blanding. Velg gjerne samlinger som barna kjenner igjen fra barnehagen. "Kaptein Sabeltann" er stadig like fascinerende. NRK har gitt ut en rekke lydbøker fra Barnetimen og Barne-TV som vil være gjenkjennelig. "Lillesøster" av Kari Grossman gir en fin miks av korte historier med sang og musikk.

Cirka tre år:

Eventyr og musikk i god blanding er like aktuelt. "Ole Brumm" og norske folkeeventyr er kjent og kjært for de fleste. "Kaptein Sabeltann" fenger, og små prinsesser vil sette pris på brødrene Grimms fortelling om "Askepott", eller H.C. Andresens "Prinsessen på erten". Gnottene (kjent fra barnetv) "Den store prompedagen", vil garantert gjøre suksess.

Fire til fem år:

Barna har tålmodighet nok til å høre på litt lengre historier, og her er tilbudet rikholdig. Astrid Lindgrens "Jo visst kan Lotta nesten allting" anbefales sammen med Roald Dahls fantastiske historier som "Charlie og sjokoladefabrikken" og "Mathilda". "Fru Andersen har hump i halen" av Trond Brænne byr på underholdene lek med ord. "Jeppe Jansens Giraff" er en eventyrbok for hele familien, kjent fra radio, teater og TV.

Cirka 6 år:

Ole Lund Kirkegaard kan by på bøker som inneholder både humor og spenning; "Gummi-Tarzan og "Otto er et Neshorn". Anne B. Ragde har laget barnespenningsboken "På bunnen av havet ligger et slott". Roald Dahls "Georgs magiske medisin" er morsom for hele familien, "Bernt begynner på skolen", av Kjell Johnsen, er fin for barn som snart skal begynne på skolen. "Trollmannen fra Oz", av Lyman Frank Baum gjør selv lange bilturer korte.

-------------------------------------

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken