Gå til sidens hovedinnhold

Reise: Off-piste av ypperste klasse

Skal du oppleve virkelig frikjøring i Alpene, så velg Grands Montets.

Å kjøre Grands Montets kan oppfattes som en slags pilgrimsreise innen frikjøring i Europas ekstremsport-hovedstad, Chamonix. Fjellet er gir en aura av dramatikk og historikk - knyttet til ekstreme opplevelser og ekstreme skiferdigheter.
- Det er på Grands Montets det skjer, sier Rolf Einar Johansen fra Skjervøy. Vi finner ham i et hjørne på vertshuset The Office i Argentière - nærmeste landsby til Domaine de Grands Montets. På PC-en har han klistremerker fra klesbutikken Swag, hjelm- og klesprodusenten Sweet og ski- og snowboardmagasinet Fri Flyt - en ganske sikker indikasjon på at vi har med en frikjører å gjøre.

- Jeg leier 18 kvadratmeter her i Argentière for 6000 kroner i måneden. Det er billigere enn jeg kunne finne i Chamonix. Det er roligere her, og nærmere Grands Montets er det omtrent ikke mulig å bo, forteller Johansen. The Office drives av Dave Elliott, en sympatisk "Aussie" som gjerne deler erfaringen sin med deg.
- Grands Montets er episentret for off-piste kjøring i Europa, sier Elliott.

Opp til 3275 moh

Det starter med Lognan-heisen fra bunnen av Grands Montets-fjellet, 10 minutters gangtur fra sentrum av Argentière. Siden vi ikke har Mont Blanc Unlimited-heiskort, må vi kjøpe supplement til vårt Chamonix Le Pass-heiskort for å komme med selve Grands Montets-heisen opp til 3275 meter over havet. Fra toppen av heispunktet går det en trapp ned til platået der skikjøringen kan starte. Platået er utgangspunktet for noen av de råeste frikjøringsløypene i Europa: Pas de Chévre, Les Rognons, Le Lavancher og Le Dôme. Stardardnedfarten, og den minst vanskelige av løypene, er Pointe de Vue: Den eneste nedfarten fra toppunktet som er markert med pinner. Er du førstereis på Grands Montets, er dette veien ned. Skal du prøve deg andre steder, bør du i det minste kjøre med folk som er kjent i området.

Isbreer og massiver

Pointe de Vue og Piste des Pylônes er de eneste markete løypene ned fra toppunktet for Grands Montes-heisen. De er kullsvarte og byr på krevende kjøring. Vi setter utfor Pointe de Vue-løypa mot den mektige Argentière-isbreen. I ryggen har vi 4121 meter høye Aiguille Verte. Ved Argentiére-breen gjør Pointe de Vue-traséen er sving som fører tilbake til mellomstasjonen og mellomstasjonen på Grands Montets-heisen.
- Grands Montets byr på krevende kjøring. Ekstremt krevende. Man bør absolutt ikke gå i den fella å overvurdere sine egne skiferdigheter, sier danske Jesper Madsen som tar en pause for å nyte utsikten mot mektige fjellmassiver og isbreer. Siste biten av Pointe de Vue-løype mot mellomstasjonen er preparert og noe lettere en den første delen, men fremdeles svartmerket.

- It's hardcore

Er man på jakt etter preparerte bakker er ikke Grands Montets stedet. Preparerte bakker finnes, men de er overveiende svart- og rødmerkede. Noen få blåmerkede bakker finnes ved Tabé- og Plan Roujon-heisen.
- Grands Montets is hardcore, sier snowboarder Chris Horsnell som tar en pause i solen ved Lognan-restauranten.
- Vi har brukt store deler av ferien vår i anleggen ved Brévent og Flégère, nærmere Chamonix, men Grands Montets ruler. Mange av bakkene her en nesten skremmende bratte, sier Horsnell.

Pudderdynen

Den første dagen vi tilbringer på Grands Montets er det sol. En stund truer vinden med å stenge heisen opp til toppunktet. Heldigvis løyer vinden. Det har ikke snødd på en stund, men forholdene i fjellet er likevel supre.
- Snøen er tørr og fin. Det gir prima kjøreforhold, sier Øyvind Minken som kommer i voldsomt driv på telemarkski ned Pointe de Vue.
- Jeg skulle ønske jeg behersket telemarkteknikken. Det er jo poesi på snøen, sier Elliott "the Aussie" da vi møter ham på The Office senere på kvelden. Ryktene går om at det skal komme snø i løpet av natten. Og ganske riktig. I løpet av natten dumper det ned 30 cm og det fortsetter å snø utover dagen. Rundt oss kan vi høre frydefulle hyl fra folk som boltrer seg i pudderet. Grands Montets er forvandlet til en pudderdyne. En lumsk pudderdyne. Den reduserte sikten gjør behovet skrikende for en lommekjent guide, dersom man skal kjøre noen av de berømte og beryktede off-piste-turene. For som det heter i Chamonix: Forskjellen på Gud og en Chamonixguide, er at Gud ikke har fjellguidemerke på brystet.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller