Røkke har 4,8 milliarder i cash

Foto: (Paul Weaver, Nettavisen)

Og nå er han klar til å shoppe.

12.05.11 12:32

Ferske tall viser at Kjell Inge Røkke har samlet seg en solid pengebinge det siste året.

I hans hovedselskap Aker er kontantbeholdningen økt fra 2,9 til 4,8 milliarder kroner. Totalt utgjør nå kontantbeholdningen nå 20 prosent av de totale verdiene i Aker, som altså er på 21,2 milliarder kroner (verdijustert egenkapital). Disse pengene vil Røkke bruke på å kjøpe mer.

- Dette styrker den finansielle handlefriheten fremover ytterligere, heter det i meldingen fra Røkke.

Røkke kan se tilbake på en god start på året. I kvartalsrapporten kommer det frem at verdien på Akers investeringer steg med 35 prosent i første kvartal. Det var eierskapet i selskapene Aker Solutions, Aker Drilling, Det norske oljeselskap og Aker BioMarine som dro opp.

Også investorene synes Røkkes hovedselskap har gjort det godt. I første kvartal har nemlig Aker-aksjen steget hele 21,8 prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX) økte med 1,3 prosent.

Kontantene Røkke har lagt opp kan komme godt med. Han har nemlig en potensiell milliardutbetaling til svenske Wallenbergene på gang.

Kan punge ut til svenskene
Da Kjell Inge Røkke solgte deler av Aker Solutions i juni 2007, fikk han med staten og den svenske investorfamilien Wallenbergs investeringsselskap Investor og Saab med på laget.

Staten skrøt da av Wallenbergernes engasjement, men det har også vært spekulert i at de kun ble med for å forsøke å sikre seg at Norge ville ende opp med å velge det svenske jagerflyet Jas Gripen. Norge valgte i stedet å gå for amerikanske Joint Strike Fighter. Siden har konsernsjef Øyvind Eriksen i Kjell Inge Røkkes Aker bekreftet at Wallenberg høyst sannsynlig kommer til å droppe sitt engasjement til sommeren.

De svenske Wallenbergene har rett til å selge sin eierandel på 10 prosent i eierselskapet Aker Holding. Det første tidspunktet for en mulig innløsning av avtalen er 30. juni i år. Da kan Wallenbergene innløse 11 millioner aksjer til kjøpssummen på 160,16 kroner, som tilsvarer hele 1,77 milliarder kroner.

Den norske staten betalte 4,8 milliarder til Røkke, men har ikke samme tilbakekjøpsavtale som Wallenbergene. Det står ingenting om hva Wallenbergene vil gjør i Akers kvartalsrapport.

Betalt ned gjelden
Kjell Inge Røkke har tidligere vært hardt rammet av høy gjeld. Akers rapport viser at han har betalt ned mye av gjelden sin.

I porteføljen av finansielle investeringer er Akers samlede utlån til datterselskaper og tilknyttede selskaper redusert til 2,6 milliarder kroner, ned fra 5,5 milliarder kroner ved utgangen av 2010.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.