Gå til sidens hovedinnhold

Sender hunder til psykolog

Dagens hund fråtser i dyre moteklær og pelsstellprodukter. Er den likevel frustrert, kan den gå til psykolog.

Chihuahuaen Bella sprader ned catwalken iført genser fra Juicy Coutures vårkolleksjon for 2010. Matmor Anita Lindvall har fått korketrekkere i det lange blonde håret og antrekk som matcher tispens.

Lindvall smiler og Bella gjør en piruett så elegant som bare en chihuahua-tispe kan.

– Hunden er vant til å gå med klær, den bryr seg ikke om det, sier Lindvall.

Mote på fire føtter

Det var under Oslo Fashion Fair at butikken Pet Shop Girls viste fram neste års mote for firbeinte. Tolv hunder demonstrerte hvilke farger og mønstre som vil gjelde på frakker, gensere og halsbånd.

– Hundeholdet har endret seg, sier innehaver av Pet Shop Girls, Vigdis Johnsen.

– Mens hundene tidligere sto i løpestreng ute, er de i dag familiemedlemmer. Dyrene har fått rettigheter.
Derfor gjør vi stas på hundene gjennom å kjøpe klær og moteriktig utstyr til dem, mener Johnsen. Men det er også praktiske årsaker til ekstrautstyret:

– Pelsen til min wheaten terrier Wittney holder på vann i to dager. Da er det praktisk med en regnfrakk som forhindrer at den blir våt. Egentlig er det et dekken som beskytter pelsen, forklarer Johnsen, og fortsetter:

– De siste årene har folk, ofte fordi de bor i blokk, valgt mindre hunderaser. De små hundene fryser lett. Vi har derfor fått et helt nytt marked for hundeklær.

Den nye kjæledyrstatusen gjør også dyrene forkjælt. Pelsstellproduktene står ikke tilbake for det man finner i hyllene hos et hvilket som helst parfymeri.

Hos Pet Shop Girls kan man for eksempel kjøpe Doggie Spa Sparkle & Shine sjampo og lavendelbalsam.

– Balsam er fint for hunder med lang pels. Det blir lettere å gre den, sier Johnsen.

Menneskelige behov

– Dette er hundegalskap, sier Janne Dalen, matmor for bastarden Bob.

Dalen har jobbet med tjenestehunder i 15 år og er opptatt av dyrs rettigheter.

– Hunder synes det er ukomfortabelt å gå med klær.

– De kan til nød få et funksjonelt dekken som holder varmen hvis de må ligge i ro ute på vinteren. En hund som er i aktivitet ute, fryser nemlig ikke. Det samme gjelder for små hunder, sier Dalen.

Bob later til å være en munter hund der han løper ellevilt av gårde for å hente pinner. Den bølgete pelsen skinner over bringen, men det skyldes ikke balsam:

– Hunder kan til nød vaskes et par ganger i året. Vasker man pelsen oftere, mister den de beskyttende fettstoffene. Men det er nødvendig å børste og stelle pelsen daglig. På den måten får man dratt hudens naturlige fettstoffer ut i pelsen, sier Dalen.

– Er det floker, bruker man to minutter ekstra på å børste slik at det ikke lugger, ikke balsam.

Veterinærtips

Noe utstyr kan være nødvendig, mener leder i Smådyrpraktiserende veterinærers forening, Anne Torgersen.

– Et varmende dekken og ulikt turutstyr kan ha stor nytteverdi. Mindre hunder, som kinesisk nakenhund, kan nyte godt av et varmt, fuktighetsavstøtende dekken. Likeså hjelper gensere små hunder med å holde varmen, sier Anne Torgersen.

– Skjørt og cap stiller jeg meg tvilende til.

– Noen hunder trenger ekstra fettilførsel, og da kan enkelte produkter være egnet i medisinsk øyemed.

–Jeg antar at kvaliteten på produktene som selges i dyrebutikkene, varierer like mye som produkter for mennesker. Man bør rådføre seg med veterinær om bruk av slike produkter.

Massør og psykolog

Også på helsefronten kan dagens kjæledyr fråtse i nye tjenester. Akupunktur, psykolog og massasje er noen av dem:

– En hundepsykolog er en atferdsterapeut, sier Sandra Øversveen, innehaver av Hundeakademiet.

– Atferdsterapeuten jobber med problematferd hos hund. Hunden kan streve med hjemme alene-problemer eller være utagerende i forhold til andre hunder. Da kan vi hjelpe hunden med å tilpasse seg.

Øversveen sier at dagens hundeeiere gjerne vil gjøre alt riktig i sitt forhold til hunden.

– Det er viktig å ta hunden med på valpekurs når den er liten, og det gjør mange hundeeiere. Har man derimot ikke gjort det, kan vi hjelpe til med problemer den har fått.

Gla'gutt

Bob er en frisk unghund. Men til tross for at matmor Janne Dalen er kritisk til dagens kjæledyrhold, tror hun at Bob synes massasje er godt.

– Han synes nok det er godt å bli tatt i, dessuten kan det være fint for en hund å få strukket litt på kroppen etter en lang tur, akkurat slik som vi mennesker liker det, sier Dalen og demonstrerer labbestrekking.

– Men en hund trenger kun en aktiv hverdag og en fast leder som kommuniserer på hundens premisser. Hunden er et flokkdyr og vil ikke prøve seg på noe tull hvis den har faste grenser. Da trenger den ikke engang bånd.

Bob løper vilt av sted så ørene flakser, og understreker matmors påstand ved å komme pent tilbake på plass.

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren