RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Pål Nisja (Nettavisen)

Setter du huset ditt i brannfare?

Sist oppdatert:
Hver tredje nordmann slurver med sikkerheten.

Oslo (ANB): En landsomfattende undersøkelse fra Storebrand viser at 36 prosent av oss nesten aldri trekker ut kontaktene fra elektriske artikler.

Trekk ut
Informasjonsrådgiver Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten mener hovedregelen bør være å alltid trekke ut støpselet etter bruk.

- Dette gjelder først og fremst artikler som brukes sporadisk, som kaffemaskiner, hårfønere og mobilladere, sier han.

- Men også TV og stereo kan det være lurt og koble opp mot en elektrisk kilde hvor strømmen kan kuttes med én bryter, slik at også disse artiklene står uten strøm om natten og når man ikke er hjemme. I tillegg anbefaler jeg å skru av elektriske juletrelys om natten.

Termostater
Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at ledninger, vaskemaskiner, stikkontaktmateriell og radio- og TV-mottakere er de fire mest vanlige elektriske årsakene til boligbrann.

Ifølge avdelingsleder for elektriske produkter i DSB, Bjørn Nyrud, skal de fleste elektroniske produkter kunne stå kontinuerlig tilkoblet strømnettet. Han anbefaler likevel å koble fra en del elektrisk utstyr.

- Termostater kan svikte og føre til brann, og utstyr med standby-modus, som TV og radio, kan ødelegges ved overspenninger og i verste fall starte en brann, sier han.

Skjerpings

Administrerende direktør Tom Granquist i Storebrand Skadeforsikring syns det er foruroligende at mer enn hver tredje nordmann slurver på dette området.

- Jeg håper flere skjerper seg, spesielt nå som vi går inn i den verste brannmåneden av alle. Trekk ut kontakten på elektriske apparater, sjekk røykvarslere og brannslukningsapparater og gjennomfør brannøvelser med hele familien, råder han.

Flyttbare varmeovner
Et hett tema i sprengkulda er valget av varmeovner i hjemmet. Mange velger å bruke flyttbare varmeovner, fordi de er økonomiske og varmer effektivt.

Granquist mener disse ovnene kun bør brukes som tilleggsoppvarming.

- Det sikreste er å ha fastmonterte panelovner med termostat, og heller bruke de flyttbare ovnene når det er folk til stede sier han.

Ikke i barnerom
Sigurd Folgerø Dalen advarer mot bruk av mobile varmeovner på barnerom.

- Det blir som med løse lamper som kan skubbes overende og antenne brennbare materialer. Man bør derfor satse på fastmonterte lamper og ovner på alle barnerom, og kun bruke løse ovner når en voksen er tilstede, sier han.

Brannhøytid
Storebrand-direktør Granquist viser også til at desember - og spesielt dagene fra lille julaften til nyttårsaften - er de mest brannfarlige i hele året, sier Granquist.

Han anbefaler derfor alle å ta sine forholdsregler i årets mest ildsfarlige måned.

- Levende lys i kombinasjon med alkohol kan i verste fall være livsfarlig. Å sovne med lys som står ustødig plassert i en brennbar, hjemmelaget lysestake kan også gi fatale konsekvenser. Husk derfor å slukke både levende og elektriske lys når kvelden er over. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere