Gå til sidens hovedinnhold

Skal du starte et nytt og bedre liv?

Du er ikke alene. Én av tre sverger til et nytt og bedre liv. Kvinner og nordlendinger leder an.

Et nytt år er feiret. Et sett gamle synder er lagt på hylla. Slik er det for drøyt 30 prosent av nordmenn, viser en kartlegging utført av Visendi AS. Funnene avdekker klare alders- og kjønnsforskjeller hva gjelder nyttårsforsetter. Er du under 25 år, er sjansen 40 prosent for at du har dem. Og mens kun én av fire menn svarer bekreftende i spørreundersøkelsen, drar kvinner snittet tilsvarende opp.

Samvittighet

På vegne av sine medsøstre mener Mina Hadjian (32), profilert radiofjes, at forsetter koker ned til utbredt dårlig samvittighet på spinnesiden.

Det flasker seg opp gjennom året, hevder hun.

Når nyttårsaften kommer, skal vi bevise hvor mye flinkere vi er enn andre. Vi skal begynne med spinning klokka 05.30 om morgenen og en masse annet tull. Så ryker du på en fyllekule i slutten av januar og mister treninga. Det er alltid én ting du ikke greier oppfylle, og så er det tilbake til den onde sirkelen med dårlig samvittighet.

Gambling

Videre dokumenterer undersøkelsen tydelige landsforskjeller. Særlig nordlendinger utmerker seg med sterk forsett-tiltro. TV-personligheten Tore Skoglund påpeker at det siste burde vært gjenstand for et hovedfag i filosofi.

Nei, vi er jo best på overtro òg her oppe. Det er i Nord-Norge vi tipper mest og gambler mest. Jeg tror det er en sammenheng, sier han.

Hvis vi så ser på hvor mange som evner å følge forsettene, påstår over 60 prosent av de spurte "ja". Interessant nok er nordlendinger overrepresentert i gruppa som etter eget utsagn bryter dem konsekvent.

Ikke glem at det er rimelig sent på dagen når slike ting kommer fram. Folk er oppstemt. Ellers tar vi vel litt lettere på en del ting her oppe enn andre steder på godt og vondt, kommenterer Skoglund.

Røykeslutt

Hva så med deres egne forsetter?

Jeg har dem ikke. Det er bortkastet tid, mener Hadjian.

I stedet har jeg ting jeg vil prøve å få til i løpet av året. Jeg skal ordne i stand leiligheten jeg akkurat har kjøpt. Jeg skal lage to fjernsynsprogrammer, skrive ferdig boka mi og lage veldig bra radio. Jeg skal i det hele tatt ha meg et liv, noe jeg er godt i gang med. I tråd med sin alderskategori sier 60-åringen Skoglund seg enig.

Skjønt, jeg sluttet å røyke i 1985. Det var vel et slags nyttårsforsett, forteller han.

Vi kan når vi vil her oppe i nord. Men som sagt tror jeg vi tar litt lettere på en del saker. Her lever vi etter mottoet: "Det blir vel ei ordning."

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin