Gå til sidens hovedinnhold

Skal hun få sin første mobil?

Det er en del å tenke på når du skal handle mobil til barn

AMOBIL.NO: Denne uken begynner flere tusen 6-åringer sitt første skoleår, og mange har sikkert gledet seg hele sommeren til å begynne. Men i tillegg til nytt penal, sekk og nye klær er det stadig flere barn som får seg mobiltelefon når skolen begynner. Tall fra 2006 viser at tre av fire åtteåringer har mobiltelefon.

Å gi et barn en mobiltelefon har flere sider. For mange foreldre kan dette være et viktig grep for å vite hvor barnet til enhver tid befinner seg. Det gjør også hverdagen lettere, muligheter til å endre middag- og innetider.

På den andre siden kan en mobiltelefon fort bli en byrde. Mobbing over mobil er et kjent fenomen for foreldre, barn og lærere, og frykten for at uvedkommende tar kontakt med barnet ditt over mobiltelefon er mange foreldres verste mareritt.

Les også: Barn innlagt for mobilavhengighet

1. klasse er for tidlig

Øystein Samnøen, daglig leder av organisasjonen Barnevakten sier problemstillingen rundt mobil og barn blir stadig mer aktuell.

Debutalderen for mobiltelefon for barn er i dag rundt 10 år. Dette skyldes mye at SFO-ordningen opphører og barn blir mer selvstendige, sier han til Amobil.no.

Men å gi mobiltelefon til første- og andreklassinger syns han lite om. Vi anbefaler ikke foreldre å gi mobiltelefon til barn i 6- til 7- årsalderen, med mindre det er helt spesielle behov som grunn til det. Vi mener rammene rundt så små barn bør være så forutsigbare som mulig, men utviklingen her går etter hvert mer i denne retningen.

Barnevakten.no har utarbeidet en rekke råd for foreldre som skal gi barnet mobil, deriblant det å tenke over formål, bruk, kostnad og hensyn til hva andre foreldre i klassen gjør.

Kjøpepress blant barn er et voksende problem, og det er ingen grunn til presse avanserte mobiltelefoner inn på listen over ting barn må ha for å bli akseptert i venneflokken. Et godt råd kan være å diskutere mobilbruk på foreldremøte eller i foreldresamtale med kontaktlærer

Les også: Mobilvett kan bli pensum i skolen

Det er viktig at du som forelder i klassemiljø diskuterer dette. Foreldreenighet i klassen om debutalder er viktig. I det øyeblikket
noen barn har mobil så vil det fort bli synlig i klassemiljøet og kan utløse et press på de andre, sier Samnøen.

Barnevakten.no vektlegger også viktigheten av at du går foran som et godt forbilde for barnet i mobilbruk, og snakker om det å bruke mobiltelefon.

Les også: Ikke vær en mobil-idiot

Bruk av kamera og bildepublisering, pengebruk, hvem kan en snakke med over telefonen, og hvor mye skal en bruke mobiltelefonen? Sett også klare grenser
på at det å gi nummeret til fremmede og å mobbe og trakassere over mobiltelefonen er forbudt, råder Samnøen.

Vi i Amobil har også plukket ut et par telefoner vi mener egner seg for barn. Her har vi vektlagt pris, hvilke funksjoner barn faktisk trenger, utseende og at telefonen tåler noe ekstra.

Les hele saken på Amobil.no

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin