Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir du en proff loppis-jeger

– For å gjøre de virkelig gode kuppene må man beregne å besøke mange markeder, være der når de åpner, gjerne vite hva man er på utkikk etter og ha flaks.

- Det er ikke bare å møte opp på et marked, for så å komme hjem med en ny skatt eller ti. Det er alltid andre på utkikk etter det samme, forteller Bård A. Olsen (31).

Sammen med samboer Lone Mailen Tronseth har han over flere år perfeksjonert evnen til å finne skjulte skatter på loppemarkeder.

– Når det gjelder møbler, får man fort oversikten, og etter den første halvtimen forsvinner de ivrigste jegerne videre. Da kan man bruke tid til å lete i esker og kasser, forteller Lone. Som ellers i livet gjelder prinsippet om at øvelse gjør mester også på loppejakt.

– Man lærer seg fort å skanne lokalet. Deretter lærer man seg til å lese formspråk, materialbruk og håndverk – det kommer etter hvert, hevder Bård, som i motsetning til Lone ikke har interiørfaglig bakgrunn.

Det første fatet

– Skinnstolen rager nok høyest.

Samboerparet Lone Mailen Tronseth (28) og Bård A. Olsen (31) er enige. Den gode stolen i tre og skinn som de betalte 100 kroner for, er det beste loppekuppet de har gjort.

– Den ble sannsynligvis trukket om på 60-tallet. Men den har holdt i femti år, og holder i femti til, mener det loppefrelste og interiørinteresserte paret.

– Gjenbruk er jo et pluss, sier Lone.

Øvelse gjør mester

Skinnstolen er ikke det eneste loppekuppet de har gjort de siste årene. Hjemmet er preget av møbler, interiør og bruksgjenstander handlet på markeder og bruktbutikker. Noe er også arvet.

Paret fikk loppedilla da interiørarkitekturstudenten Lone ønsket seg et Cathrineholm-fat. Bård ville hjelpe, og sammen startet de å saumfare loppemarkeder.

Mange fat og boller senere bare fortsetter de. På det meste har paret ti markeder på én og samme dag.

– Vi går stort sett etter varer fra 50- og 60-tallet. Men det er jo ikke slik at alt vi har er retro. Interiøret må ha en viss verdi – enten estetisk eller ved at vi kjenner designeren. Vi er opptatt av rene linjer og arkitektur, forteller Lone og innrømmer at hun kan komme hjem fra loppemarked med noe nyttig det står Ikea på.

Tryll med maling

Stadig flere gjør som dette paret.

– Å finne møbler og interiør på loppemarkeder og i bruktbutikker er absolutt i tiden, forteller administrerende direktør ved Informasjonskontoret for farge og interiør, Bjørg Owren.

– Gjenbruk er in. I tillegg er dette en enkel måte å skaffe fine møbler på. Og med litt olje, beis, maling og tekstiler kan man trylle frem det utroligste, hevder hun.

Morsom skattejakt

– Nybegynnere bør starte med å kjøpe det de synes er fint, rett og slett. Skattejaktfølelsen er artig, hevder Lone. Som også har kjelleren full.

– Vi rullerer på hva vi har fremme. Og å bytter vi eller selger videre til andre. For loppemiljøet holder sammen.

– Det starter med at vi ser hverandre på flere loppemarkeder, så begynner vi å hilse på hverandre, og så tar vi det derfra, sier Lone. Hun innrømmer at konkurransen i miljøet er prestisjefull.

– Vi sender skryte-MMS til hverandre etter at vi har gjort et kupp.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford