Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du bedre klima - innendørs

Når januarkulda får deg til å skalke alle luker og krype sammen foran peisen, er det på tide å tenke på inneklimaet.

Spesielt på kalde dager kan man merke at inneklimaet fort blir dårlig. Folk lukker ventiler og stenger vinduer for å unngå trekk, med det resultatet at luften blir for tett, sier professor på linja for Energi og miljø ved Høgskolen i Oslo, Oddbjørn Sjøvold. Han forsker på hvordan faktorer som riktig rengjøring, ventilasjon og bygningskonstruksjon kan påvirke inneklimaet.
Folk vet generelt for lite om hvordan de skal legge til rette for et godt inneklima, mener han. De fleste tilbringer 90 prosent av tiden sin innendørs. Mesteparten av denne tiden tilbringes i vårt eget hjem. Derfor kan det være lurt å ta noen grep for et bedre inneklima før du stenger januarkulda ute.

Helseskadelig

Godt inneklima er viktig for å bevare en god helse, sier Kjell Aas, som er pensjonert professor i barnemedisin og forfatter og redaktør for nettsidene Inneklima.com, Innemiljo.net og Allergiviten.no.
Noen er mer følsomme for dårlig inneklima enn andre, slik som allergikere, astmatikere og folk med andre former for miljøintoleranse. Men alle påvirkes negativt hvis luften inne er for dårlig. Typiske symptomer på dårlig inneklima er tørre og irriterte slimhinner, irritert hud og øyne, hodepine og konsentrasjonsproblemer. Dårlig innemiljø kan forverre allergier, astma og eksem, og gi nedsatt motstandskraft mot infeksjoner.
Luften vi puster ut, avgassing fra materialer i bygget og innredningen, muggsopper og dårlig renhold med mye støv, kan alle bidra til et dårligere innneklima, opplyser Aas.

Riktig ventilasjon

God ventilasjon og riktig temperatur er det viktigste å tenke på for å få et godt inneklima. Man trenger frisk luft inn utenfra, og den bør aller helst filtreres slik at ikke støv og gasser kommer inn, sier Oddbjørn Sjøvold. I de fleste hus og leiligheter som bygges i dag, brukes såkalt naturlig ventilasjon, hvor det ikke er noen filtrering.
Balansert ventilasjon er å foretrekke, men fordi de fleste ønsker å bygge billig, blir det bare unntaksvis installert, fortsetter han. Med balansert ventilasjon skjer både avtrekk og frisklufttilførsel ved hjelp av elektriske vifter. Friskluft varmes opp og tilføres boligen i samme mengde som luften som trekkes ut, og luften skiftes dermed ut kontinuerlig. I tillegg kan luften renses med filter.
Å lufte regelmessig dersom man ikke har installert balansert ventilasjon, er nyttig og viktig. Det samme er riktig renhold. Bruk støvsuger med HEPA-filter eller sentralstøvsuger, etterfulgt av mikrofibermopp, anbefaler Sjøvold. Og med huset luftet og alt støvet fjernet, kan du forhåpentligvis trekke et friskt lettelsens sukk før du synker ned i sofaen.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter