Gå til sidens hovedinnhold

Slik sletter du dine sosiale nettspor

Vil du at alt du har skrevet på Facebook og Twitter skal være tilgjengelig i all fremtid?

Har du full kontroll på at alle meldinger du noen gang har lagt ut på Facebook og Twitter? Og vet du at du kan stå inne for alt i alle situasjoner?

Om du er som de fleste andre, så vil du trolig komme fram til at du har eksempler på ting du har lagt ut som du ikke ønsker at skal være lett tilgjengelig. Skrekkeksempelet som ofte benyttes er jobbsøkerprosesser, men bare fantasien setter en stopper for når dumme ting du har gjort kan komme og bite deg i rumpa.

Les også: Årets verste jobbavslag

Vet du hva du selv har postet?
Etter snart 5 år på Facebook og Twitter, er sannsynligheten ganske stor for at du ikke husker mer enn en liten brøkdel av det du har publisert.

Men om du tror det bare er å slette alt det gamle rasket du har liggende på kontoen din, da tar du feil. Det fant undertegnede ut da jeg satt meg ned for å rydde opp nærmere 2000 oppdateringer på Twitter nylig.

- For å slette Twitter-innlegg så må en rett og slett gå inn på den enkelte meldingen og slette denne, sier Ole Morten Knudsen i Datatilsynets hjelpetjeneste SlettMeg til Nettavisen.

Mer jobb må til
Men dette i seg selv er ikke nødvendigvis nok om du ønsker å fjerne innleggene fra Googles søketjeneste:

- Deretter må en benytte Google Removal Tool og rapportere lenken til Google slik at de henter inn siden på nytt og oppdaterer sine søketreff.

Samme fremgangsmåte må du benytte med innlegg på Facebook - men innleggene der blir derimot i liten grad registrert av Google. Det er rett og slett ikke mulig å slette alt på en gang:

«At this time, you cannot delete all Wall posts at once», er en enkle beskjeden på Facebooks hjelpesider.

Bruk tid - eller slett konto
Verken Facebook eller Twitter har besvart Nettavisens spørsmål på hvorfor de ikke har funksjoner for bedre kontroll av tidligere oppdateringer. Svaret er trolig at dette er prisen en må betale for gratistjenester.

Om du ønsker å rydde opp i skogen av gamle tanker, uttalelser og utbrudd på nett - må du med andre ord sette av tid til å lese og slette én og én - eller slette hele din profil.

- En må heller tenke gjennom hva de deler hvor enn å forvente at tjenestene ivaretar deres personvern, påpeker Knudsen.

PS! Undertegnede lastet onsdag ned hele Facebook-profilen gjennom Facebooks tjeneste for å gjøre nettopp dette. «Veggen» kan skrives ut på 298 A4-ark - og besto av 1647 egne statusoppdateringer, deling av linker, bilder - og kommentarer på egne oppdateringer. 309 var kryssposter fra Twitter.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre