Gå til sidens hovedinnhold

Slik takler du kjærlighetssorg

Kjærlighetssorg kan oppleves som et sjokk og en personlig katastrofe.

KVINNEGUIDEN.NO: Du sitter i sofaen, alene. Han som pleide å sitte ved siden av deg er ikke der lenger, forholdet er over. Livet er over. Slik føles det i hvertfall når du har akutt kjærlighetssorg.

- Kjærlighetssorg kan være et like stort sjokk i livet som andre katastrofer, sier Peder Kjos, ekspert i klinisk voksenpsykologi og samlivsekspert.

Les også: Slik pleier du kjærlighetssorgen

Mister taket

- Man mister taket på fremtiden, og den rammen man har forholdt seg til forsvinner plutselig. Man må tenke på verden på en helt ny måte, sier han.

Han mener at en god måte å takle kjærlighetssorgen på er å være seg bevisst at prosessen faktisk tar tid. Mange går også gjennom ulike stadier av kjærlighetssorg.

- Først kommer fornektelsen, med tanker som "Det kan ikke være sant, det er ikke mulig". Deretter begynner man å ta innover seg det som har skjedd, forteller samlivseksperten.

Mange mener at å komme seg ut og treffe venner, er svært viktig i perioden med kjærlighetssorg. Men Kjos mener at det ikke nødvendigvis er den beste løsningen for alle - i hvert fall ikke i den første fasen.

- Det kan være riktig å sørge alene noen dager. Vil du bure deg inne og strigråte i tre dager så er det helt greit. Kanskje er det den metoden som fungerer best for deg, sier han.

Les også: Slik kommer du over eks-en

Porsjonere sorgen

"Ikke tenk så mye på det", er ord man ofte hører når man har kjærlighetssorg. Kjos mener at det er en dårlig idé å prøve å tenke på noe annet hele tiden.

- Ikke avled deg selv. Du må gjennom sorgprosessen enten du vil eller ikke, sier Kjos.

Det er imidlertid ideelt om du greier å "porsjonere" sorgen slik at du fortsatt klarer å gå på jobb og gjøre andre viktige ting.

- Du kan gjerne forsøke tenke at i kveld skal jeg sitte og gråte over bruddet, men at akkurat nå skal jeg konsentrere meg om jobben, illustrerer han.

Les flere saker om sex og samliv på Kvinneguiden.no

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?