Gå til sidens hovedinnhold

Slik tar du siste stikk

Sett inn støtet mot svermen nå, før sommerferien blir punktert.

Plenen er uklanderlig klippet, hekken snorrett stusset og fluktstolen omhyggelig foldet ut. Omsider er det tid for å innta ferieposituren og nyte hagelivets late gleder.

Men hva er det egentlig som kravler så febrilsk rundt trappa? Var det mange maur her i fjor? Og hvor kommer den intense summingen fra?

Utrydd insektene før de blir et problem, anbefaler Christian Krogstad, daglig leder i ABS Skadedyrkontroll.
Det er for eksempel enklere å skjære ned vepsebolet nå, enn å vente til seinsommeren. Da er nemlig vepsene blitt mange og aggressive, påpeker han.

Bevinget

Veps, bier, humler og maur eller årevinger, er vanlige innbyggere i norske hager. De anlegger sine myldrende bol oppunder takmønet eller langs husets grunnmur, i jorda eller under trappa. Og i løpet av sommerhalvåret kan de bli tusenvis som summende suser deg i møte.

Det er vingene, med det tydelige årenettet, som har gitt den flyende insektordenen navnet, opplyser Trond Hofsvang, professor II i landbruksentomologi ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

De fleste årevinger har fire gjennomsiktige vinger, men det finnes unntak. Maur, for eksempel, er vanligvis vingeløse, selv om parringssvermer av dronninger og hanner, eller "flyvemaur", sees i løpet av en kort periode om sommeren, tilføyer han.

De vanligste maurartene er sort jordmaur, som gjerne kalles "sukkermaur", og stokkmaur.
Jordmaur er ikke farlig, men det blir veldig mange av dem hvis de får bo i fred. Og da kommer de ofte inn i huset også, påpeker Krogstad hos ABS Skadedyrkontroll.

Verre er det å få besøk av stokkmauren, den er både vanskeligere å få has på og kan gjøre store skader, så her kan det lønne seg og ringe profesjonelle, tipser han.

Dronningstyrt

Andre årevinger kan du ta knekken på selv, og de fleste insektmidler du kjøper i jernvarehandel eller hagesentra virker godt, ifølge Krogstad:
Noen midler skal tilføres direkte på bolet eller tua, hvis du har greid å lokalisere den, mens andre midler består av forgiftet åte som insektene tar med seg hjem til dronningen, forteller han.

De dronningregjerte bie-, humle- og maursamfunnene overvinter under steiner, i jordhull eller i sprekker og hulrom i husveggen. Vepsebolene, som er ettårige, henger gjerne på loft, fra takmøner eller i trær.

Dronning-vepsene overvintrer imidlertid alltid i nærheten av det gamle bolet, og danner nye samfunn året etter.
Det er dronningen du må få has på, ellers dukker det bare opp nye bol neste år, forteller Krogstad.
Bli kvitt dronningen, så stikker resten av svermen av.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken