Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du bruktbilfellene

Kun 2 av 3 skriver kontrakt ved bruktbilkjøp. Det blir det ofte bråk av. Nå lanserer Forbrukerrådet og NAF kjøpevettregler for bruktbilkjøp.

Hvert år får Forbrukerrådet tusenvis av henvendelser fra fortvilede bruktbilkjøpere som har kjøpt katta i sekken og mangler kontrakt. Bare i fjor mottok Forbrukerrådet 10.000 henvendelser relatert til bilkjøp.
- Hvert år omsettes det 240.000 bruktbiler i Norge. Når vi ser at kun 60 prosent bruker kontrakt, er det ikke rart at mange bilkjøp ender med krangel, noe som er både tidkrevende, dyrt og ubehagelig, sier Erik Lund-Isaksen, direktør i Forbrukerrådet. I samarbeid med NAF kjører Forbrukerrådet nå en kampanje for å redusere og dempe konfliktene mellom kjøper og selger av bruktbil. I løpet av denne måneden vil det gjennomføres flere tiltak for å gjøre forbrukerne bedre rustet mot kjøp av katta i sekken.
- Vi opplever at mange av problemene grunner i at kjøperne ofte vet for lite når de går til anskaffelse av bruktbil, sier Jan Johansen, administrerende direktør i NAF. Forbrukerrådet og NAF har i fellesskap utformet et sett med kjøpevettregler som skal gjøre det lettere å manøvrere i bruktbilmarkedet.
- Vi håper kjøpevettreglene gjør det enklere å være bilkjøper. Kjøpevettreglene for bruktbil innholder det mest grunnleggende regelverket og skal være nok til å klare seg i bruktbilmarkedet. Følger du disse rådene, øker man sjansen for et smertefritt kjøp, sier Johansen.

Kjøpevettreglene

1. Skriv alltid kontrakt. Sørg for å få med alle detaljer
Har man en skriftlig avtale er det mye lettere å bevise hva som er avtalt. Det er helt sentralt at man får med alle relevante opplysinger om bilen i kontrakten før den signeres.
2. Undersøk bilens kilometerstand og årsmodell
Både bilens kilometerstand og årsmodell kan gi deg mye informasjon om hva du kan forvente av bilen.
3. Undersøk om bilen har hatt skade
En bil som har vært utsatt for skade kan være beheftet med mangler det kan være vanskelig å oppdage ved første øyekast, og som selger bør opplyse om.
4. Undersøk om det er registrert heftelser på bilen
Heftelser i bilen følger bilen, og ikke eieren. En kreditor med tinglyst pant i bilen, vil uansett hva selger måtte opplyse i kjøpeavtalen kunne holde deg som eier ansvarlig for eventuell gjeld som hefter ved bilen. Om det finnes heftelser på bilen kan enkelt sjekkes opp mot Brønnøysundregisteret ved å sende tekstmelding: Skriv REGNR, mellomrom, kjøretøyets registreringsnummer og send meldingen til 2121, eller gå inn på www.brreg.no
5. Undersøk eierforhold er det eier av bilen som selger den?
Dersom du kjøper bil av - og betaler til en som ikke er eier av bilen, risikerer du å tape både pengene du betalte og bilen.
6. Undersøk om bilens servicehefte er komplett/utfylt
Serviceheftet viser bilens historikk, og kan gi god informasjon om hvordan bilen er vedlikeholdt, samt om hvilke reparasjoner/utbedringer som er foretatt.
7. Undersøk bilen nøye. Ta en kjøpstest/salgstest av bilen før kjøpekontrakt inngås
Før du inngår avtale om kjøp eller salg av bil, bør bilens tilstand være kartlagt gjennom en før-kjøpstest. En slik test vil avdekke tilstanden til blant annet motor, bremser, rust og det elektriske anlegget.
8. Undersøk om bilen er EU-godkjent
En periodisk kjøretøykontroll avdekker om bilen tilfredsstiller offentlige minstekrav vedrørende sikkerhet og miljø på det tidspunkt kontrollen ble foretatt, og er en forutsetning for å kunne bruken bilen i det hele tatt.
9. Sørg for at en eventuell garanti gir deg rettigheter utover de alminnelige reklamasjonsreglene
Tilbyr selgeren deg en garanti, skal dette innebære at du har bedre rettigheter enn hva forbrukerkjøpsloven gir deg. Dette kan være at du får en garanti som varer gir deg de samme rettighetene som du har etter loven, men at du får disse rettighetene i en lenger periode enn reklamasjonsreglene sier, eller du kan få en garanti som gjelder for en kortere periode, men der du i denne perioden får flere rettigheter enn det du har etter loven.
Kilder: Forbrukerrådet og NAF

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker