Gå til sidens hovedinnhold

Smørblid

Det går an å lage god mat uten smør. Men det er ikke lett og jeg tror faktisk ikke at jeg vil.

Er du også lei av alle profetier om vår helsetilstand som nærmest høres ut som dommedag på jord?
Fri oss fra Fedon king! La oss bruke smør med godt humør, for det må jo være en grunn til at alle kokker sverger til smør i nesten alt de lager.
Hemmeligheten med smøret er at det har en utrolig evne til å forsterke smak. For å si det sånn: Hva ville stekt sopp vært uten en klatt smør i panna? Hvordan hadde det stekte fiskestykket klart seg uten?
Jeg kunne ha ofret brus og sluttet med godterier, men smøret lar jeg aldri noen ta fra meg. Rett nok bruker jeg ikke alltid så mye noen ganger bare en skje mot slutten av stekingen, nærmest som et krydder for også her handler det om å gjøre ting med måte.
Men tro for all del ikke at margarin kan gjøre samme nytten! Margarin har ikke noe i mat å gjøre, bakverk med smør vil alltid gi det beste resultatet. Det heter jo butterdeig, ikke margarindeig.
Dessuten har smør mange bruksområder. Smelter man det, og separerer fettstoffet fra melkestoffet, kan man bruke det til å steke i. Vi kaller det å klare smøret, det er faktisk dette fettet som tåler høyest temperatur, så det egner seg godt til fritering. Velger du å ikke separere smøret, men koker det litt lenger, vil det bli brunet, med en litt nøttete smak som resultat.
Noe av det mest spennende er likevel å piske smør. Temperert smør piskes luftig i en mikser til det blir helt hvitt, da kan man tilsette det man måtte ønske av smak. Noen varianter er til desserter, da gjerne med sukker og kanskje smak av kaffe som i den klassiske kaken Opera.
Nå er det kommet en rekke forskjellige smørtyper som er ekstra dype i gulfargen. Litt mer salt og mer smak, som smør fra Kviteseid. En skive av dette oppå en skive nystekt landbrød er helt hinsides!
Så får det heller være at smøret aldri blir sunt for kroppen. Uansett hvor mye vi vrir og vrenger på det.

Grillet entrecôte med beurre marchand de vin

OPPSKRIFT:
4 entrecôte-biffer à ca 180 gram
salt og nykvernet sort pepper
400-500 g nypoteter pakket i aluminiumsfolie
150 g smør
3 dl rødvin
30 g finhakket sjalottløk
3 dl oksekraft
1 ss finhakket persille
saft fra en halv sitron
salt og pepper

FRAMGANGSMÅTE:
* Beurre marchand de vin: Kok rødvinen med sjalottløken, reduser og ha på oksebuljongen, kok inn ytterligere til den nærmest er tørr, pisk opp smøret, vend inn den avkjølte rødvinløken, vend inn persille, sitron og smak til med salt og pepper. Rull stramt i matpapir, avkjøles, kan eventuelt holde seg noen måneder i fryseren.
* Entrecôte: Krydre biffene godt, grilles på hard varme på hver side, etterstek på middelstemp, et par minutter på hver side, hviles ti minutter.
* Nypoteter: Bakes i ovn på 150 grader i ca 30 minutter, eller legg dem inn i glørne.
* Server entrecotebiffene med de bakte potetetene, skjær skiver av smøret og legg oppå kjøttet.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter