Gå til sidens hovedinnhold

Snekkerhjelp for nybegynnere

Selv personer med ti tommeltotter kan fikse enkel snekring. For at det er en nyttig ting kan ingen komme fra.

Dette er enkelt. Selv en liten tass kan jo få det til. Å strikke er mye vanskeligere, hevder Laila Eriksen, som ikke er snekker selv, men som gjennom 16-17 bøker har påtatt seg å lære nordmenn og svensker, finner, islendinger, estlendere og til og med franskmenn det aktverdige håndverket.

Jeg er en utålmodig type, og så liker jeg å være produktiv. Som enslig dame har jeg dessuten lært meg å gjøre alt mulig selv, sier Eriksen. Nå er hun ute med den nye boka "Minibygger'n familiens byggebok".

Boka har samme grunnidé som de forrige gjør-det-selv-bøkene hennes: Enkle ideer, nøyaktige beskrivelser, rimelige materialer. Dermed er veien til suksess sikret for folk som griper drillen for aller første gang, mener forfatteren.

Det sjarmerende lekehuset til hagen, det er vel bokas mest avanserte snekkerjobb. Kan en nybegynner gå rett på dette?

Absolutt! Her er alt så grundig beskrevet, og hver deloppgave så enkel i seg selv. Det blir som å bake en kake: Hvis du bare følger oppskriften nøye, får du bra resultat. Hobbybøker uten grundige beskrivelser, irriterer meg grenseløst. Derfor går jeg alltid ned til minste detalj når jeg skildrer en framgangsmåte.

Bygger fra badekaret

Egentlig er Laila Eriksen arkitekt, men da hun var nyutdannet i -74, fantes det ingen jobber. Hun havnet i Treopplysningsrådet, der hun begynte å bygge enkle gjenstander til utstillinger. Fortsatt strømmer ideene til smarte byggeløsninger på, helst når hun ligger i badekaret.
Bøkene mine er stort sett lagd fra badekaret. Innimellom går jeg ut og snekrer og tar bilder, ler Eriksen.

Min greie er egentlig design. Jeg leter alltid etter smarte løsninger som forenkler snekkerjobben. Denne stolen er et godt eksempel, sier Eriksen, og viser fram en blå terrassestol hun pønsket ut for noen år siden.
Stolen er laget av utvendige kledningsbord, som alle er saget opp til nøyaktig samme lengde, forklarer hun.

Selv bruker hun ofte elektrisk kapp- og gjæringssag når hun skal sage opp materialene. Men når hun ikke gidder å slepe fram den tunge doningen, tar hun den manuelle saga, som i motsetning til den elektriske krever litt håndkraft. En annen grei løsning er å la byggvarehuset sage opp i de lengdene du ønsker.

For øvrig er Eriksen helt usnobbete når det gjelder utstyr, og klarer seg godt uten eget snekkerverksted.
Den billigste drillen fra nærmeste hagesenter, det er liksom meg.

Favorittmaterialet

Prosjektene hennes er velegnet for barn og voksne i fellesskap. Det er mest uteting, som hundehus, fuglehus, blomsterkasser, benker. Noen innemøbler er det også oppskrift på i boka, for eksempel lure sengeløsninger til barnerom.

Men jeg er aller mest opptatt av utetingene, for der trenger ikke finishen være perfekt for at resultatet skal bli ålreit. Til disse tingene bruker jeg nesten alltid utvendig kledning av gran. Granen er billig, koster gjerne fra 6 til 15 kroner per meter. Og så har den én høvlet og én uhøvlet side. Malingen sitter best på den uhøvlede siden. Men lager du sittemøbler, kan du la den glatte, høvlede siden vende opp.

Alltid forbor!

Alt høres lekende lett ut når Eriksen forteller. Og i hagen hennes myldrer det av hjemmesnekret oppfinnsomhet et hundehus til King Charles Spanielen, en grønnmalt obelisk til blomsterbedet, mange sittegrupper, en bod med smarte gliper til å parkere sykkelhjulene i.

I dag skrur hun fast liggende planker på leveggen hun har under oppbygging på terrassen.
Ooops. Der fikk jeg svi for at jeg ikke forboret. Planken sprakk under presset fra skruen. Så husk det: Alltid forbor! Jeg er litt for rask av meg iblant.

Nybegynner? Dette trenger du:

* Arbeidsbord
* Tvinger
* Sag
* Vinkel
* Elektrisk, oppladbar drill
* Blyant
* Tommestokk
* Materialer
* Skruer

Ti tips ett til hver tommeltott:

1) Kraftige nok materialer: Sørg for at du bruker tilstrekkelig kraftige materialer, så det du lager, ikke knekker sammen.

2) Utendørsmaterialer: Ikke bruk spon og andre materialer som trekker vann, til uteting. Vanlige trematerialer holder seg godt ute etter maling/overflatebehandling, mens materialer som skal i kontakt med jord, må være trykkimpregnerte.

3) Furu/gran: Furu er høvlet, og dyrere enn gran som bare er høvlet på den ene siden. Man kan eventuelt høvle/pusse selv på den grove siden, en koselig jobb for barn. Gran har mindre kvist, og er generelt et ypperlig valg til utetingene.

4) Trekantet tankegang: Uten stive hjørner klapper ting sammen. Se for deg lister som er spikret sammen med én spiker i hvert hjørne, til henholdsvis en trekant og en firkant. Trekanten vil holde seg stiv, mens firkanten vil forskyve seg og klappe sammen. En skråstiver (planke som festes diagonalt på firkanten) løser ofte problemet. Tre skruer i et hjørne kan også gjøre jobben på mindre gjenstander.

5) Festemateriell: Bruk skruer framfor spiker til mindre byggeprosjekter. Skruer trenger bare å gå så vidt inn i materialet du fester noe til, mens spiker trenger å gå langt inn.

6) Forboring: Ved på bore opp hullet til skruen først, og deretter skru inn skruen, slipper du at trevirket sprekker opp på grunn av press fra skruen. (Forboring drar ut overflødig materiale fra hullet, mens skruen bare vil presse det ut til sidene).

7) God arbeidshøyde: Noen snekrer rett på bakken, men et stabilt bord gjør jobben mye lettere. Bruker du et bord du vil skåne for merker, kan du legge en plate (f eks av kryssfinér) oppå bordplaten.

8) Stødig jobb: Når du sager for hånd, eller skrur i skruer, bør du feste materialet til bordplaten med tvinger. Da blir det lettere å være nøyaktig. Dette gjelder fortrinnsvis for mindre ting, som ikke står støtt av seg selv.

9) Elektrisk sag: En vanlig håndsag fungerer men kan være tung å bruke, og sagingen blir ikke alltid helt nøyaktig. Vil du snekre raskt, lett og nøyaktig, kan du investere i en elektrisk kapp- og gjæringssag (kr 500 til 2000, avhengig av størrelse og kvalitet). I motsetning til vanlig sag, bør ikke den elektriske brukes av barn.

10) Nøyaktig saging: Bruk en vinkel og en blyant for å lage rett strek, dersom du bruker manuell sag.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag