Gå til sidens hovedinnhold

Spøkelsene i Philadelphia

Det er ikke bare den lille gutten i filmen "Den Sjette Sansen" som har sett døde folk her.

Philadelphia skal være et av USAs mest hjemsøkte steder.

– Under oss ligger over 2000 døde kropper. Uidentifiserte soldater fra revolusjonen, fanger, banditter og fattige ble begravd her, forklarer Michael Tomasetti.

Hodeløs

Han tramper forsiktig med foten på det grønne gresset i Washington Square Park.

Det renner blod fra såret i hodet hans. Blodet søler til den blå kolonitid-jakken med gullknapper. En kniv er stukket gjennom hodet. Det forhistoriske spøkelset smiler.

– Det sies at det går et hodeløst menneske rundt i denne parken på nattetid. Det er sjelen til sykepleieren Lea som ikke har fått fred, og som ennå behandler de skadde kroppene.

Han peker mot enden av parken og nikker bekreftende.

Grøsser

Washington Square Park er bare et av stoppestedene på ruten gjennom Olde City – en sightseeing som får turister til å grøsse hver kveld uka igjennom.

Michael forteller om forfedre som stirrer ut av vinduet på Independence Building. Om en kolonitidsbrud som brant i hjel, og som man ennå kan høre jamringen fra på City Tavern. Om en heks som går hvileløst rundt i Pine Street. Den samme gata ble for øvrig brukt da den kjente filmprodusenten M. Night Shyamalan spilte inn "Den Sjette Sansen" i hjembyen.

Det føles som om hver krok og hvert gatehjørne i Philadelphia rommer et spøkelse eller en tapt sjel på vandring.

– Philadelphia er en historisk by. Revolusjonen startet her, og gulfeber herjet byen i 1793. Det er fødestedet til det amerikanske demokratiet, og slagmarker fra frigjøringskrigen mellom 1765 og 1777 finnes i hele byen, forklarer Michael Tomasetti.

Spøkelseshistorie

Men til tross for at han kanskje har Philadelphias skumleste jobb, har han ikke sett noe spøkelse ennå.

– Jeg tror de finnes, men jeg har dessverre aldri møtt ett, innrømmer han, mens han pirker på en størknet bloddråpe på haken.

Innbyggerne i Philadelphia har vokst opp med fargerike historier fra fortiden, og de har alle en spøkelseshistorie å fortelle. Men ikke alle ser seg to ganger over skulderen når de er ute om kvelden.

Tyske Monica Kletter har aldri opplevd noe uforklarlig i løpet av sine ti år i byen.

– Jeg tror ærlig talt ikke noe på spøkelser, sier tobarnsmoren, og trekker unnskyldende på skuldrene.

– Men prøv fengselet, oppfordrer hun.

Ghostbusters

Den massive muren som i sin tid holdt fangene separert fra omverdenen, ser ut som en filmkulisse – med eføygreiner som snirkler seg opp langs mursteinen.

Mellom 1829 og 1971 var Eastern State Penitentiary i funksjon som fengsel. I dag er fengselet blitt museum, og er omkranset av byens mest trendy nabolag, Fairmount.

Til sammen 75.000 fanger har sonet her. Fortellingene om død, sinnssykdom og fordervelse har vært roten til mange spøkelseshistorier. Alaina Mabaso har jobbet på Eastern State Penitentiary i litt over et år. Hun har aldri sett noe spøkelse, men mener at det historiske bygget har potensial.

– Vi har gjester her som blir over natten for å lete etter spøkelser. Da går de rundt i mørket med måleinstrumentene sine og roper "er det noe her?", ler hun.

Al Capone

Selv på høylys dag kan man få gåsehud innenfor de ni meter høye murene. De trange cellene, noen fremdeles møblert, inngyter en følelse av hvordan fangene, som var isolert fra andre mennesker 24 timer i døgnet, må ha hatt det.

Her kan turister selv vandre fritt i gangene om sommeren, og blant annet se cellen hvor mafiabossen Al Capone satt fengslet.

Mest besøkende har fengselet likevel i oktober. Da ansettes 150 lokale skuespillere for å skremme de om lag 100.000 som tar turen hit i løpet av Halloween-feiringen.

Kjæresteparet Danielle (22) og Thomas (22) bor rett ved fengselet, og de påstår at det foregår uhyggelige saker i området, ikke bare i oktober.

– Vi hører rett som det er rare bankelyder fra kjelleren i leiligheten vår, forteller Thomas.

– Og vinduene åpnes og lukkes av seg selv, skyter kjæresten Danielle (22) inn.

Det unge paret nikker energisk. Både Thomas og Danielle er ivrige spøkelsesjegere, og har besøkt flere av byens mørkeste steder.

– Det finnes altfor mange historier fra Eastern State Penitentiary til at det kan være tilfeldig, påstår Thomas.

– Men tror dere historiene er sanne?

– Ja, nærmest roper de i kor.

Paranormalt i Philly

City Tavern

I tillegg til å spise lokale retter og bli servert av kelnere kledd i kolonitidklær, kan det hende du høre skrikene fra den brennende bruden eller ser en blodig kelner falle om på gulvet før han forsvinner i løse lufta. Kokken Walter Staib hevder også at spøkelseskelneren flytter på tallerkener og sølvtøy etter stengetid. 138 South 2nd street, telefon +1 215 413 1443.

St. Peter's Cemetery

Kanskje byens mest hjemsøkte sted. Her kjører en hestekjerre gjennom kirken om natten og en indianer vandrer hvileløst i måneskinn. Kirkegården er åpen på dagtid. På hjørnet av 4th street og Pine street.

Bucks County

For spesielt interesserte er Bucksville House Bed & Breakfast det naturlige overnattingsstedet. Det koselige hotellet ligger litt utenfor byen, men her kan du risikere å få et spøkelse som sengegjest. En synsk bekrefter å ha sett et spøkelse på minst ett av rommene. Våger du sove der? 4501 Durham Road, Route 412, Kintnersville, telefon +1 610 847 8948.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere