Gå til sidens hovedinnhold

Stålplate skal løse pedalproblemene

Toyota må tilbakekalle tusenvis av biler fordi gasspedalen kan henge seg opp.

Toyotas image som feilfrie kvalitetsbiler settes nå på alvorlig prøve. Etter at det ble oppdaget svakheter ved flere av Toyotas modeller i USA, har problemene spredd seg til Europa.

Nå må Toyota krype til korset og tilbakekalle 1,8 millioner biler. Mange av dem ruller på norske veier. Dette er en av de største tilbakekallingene av biler noensinne i Europa.

Årsaken er at gasspedalen kan henge seg opp, eller gå for sakte tilbake. Toyota er ikke kjent med at dette skal ha ført til uhell i Norge, men i USA skal fem mennesker ha omkommet.

Toyota sier at dersom eiere av de berørte bilene skulle føle engstelse, må de snarest oppsøke verksted for å få bilen sjekket. Uansett vil deres biler bli skriftlig innkalt til sjekk.

Har løsningen

Ifølge Toyota kan det i sjeldne tilfeller oppleves at gasspedalen blir hengende i delvis nedtrykket posisjon. Årsaken ligger i en friksjonsmekanisme som har som funksjon å gi ønsket ”pedalfølelse” og sikre at pedalen er jevn og stabil. Mekanismen inkluderer deler som glir mot hverandre - dette i en normal tilstand.

På grunn av slitasje kombinert med spesielle drifts- og miljøforhold, kan disse delene over tid begynne å henge og ikke gli glatt mot hverandre. I enkelte tilfeller kan friksjonen bli så stor at pedalen går langsomt tilbake, eller i spesielle tilfeller blir hengende delvis nedtrykket.

Toyotas løsning er å installere en nøye fabrikert plate av stål i mekanismen, noe som vil øke klaringen og redusere friksjonen mellom de to delene.

Med denne modifisering blir den uønskede friksjonen eliminert. Toyota oppgir å ha testet modifiseringen grundig, og er trygg på at saken blir løst på en enkel og effektiv måte.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem