Gå til sidens hovedinnhold

Stor plass - liten pris

Kia tar mindre for bilene sine enn de kjente merkene. Men du får mye plass og best garanti på Cee'd stasjonsvogn.

Hadde det stått Volkswagens emblem i grillen på Kia Cee'd stasjonsvogn, hadde bilkjøperne "tatt bølgen". Forklaringen er naturligvis at koreansk bilindustri nå nærmest har innhentet konkurrentene fra Tyskland og Japan, noe uavhengige EuroNCAP bekreftet da de nylig kollisjonstestet Cee'd til fem stjerner og maksimal score. Kias problem er derfor bare navnet. Få har hørt om merket og enda færre kjører bilen i Norge. Kun en av 100 velger Kia, og det er altfor dårlig, ifølge importørdirektør Dag Asbjørnsen.

Kan få opp salget

Innen året er omme skal markedsandelen opp fra 1,2 prosent ved utgangen av august til 2,3 prosent. Innen 2011 er målet å stabilisere årsvolumet på 5000 biler. Det kan bli svette dager og lange kvelder for Asbjørnsen og hans team. Men med Cee'd stasjonsvogn kan det løsne. Bilen koster tusenvis av kroner mindre enn de viktigste konkurrentene, og som eneste i kompaktklassen garanteres Kia Cee'd i inntil syv år. I en stortest kjørt sammen med Bladet BIL bet bilen godt fra seg. Den er i sum like rommelig innvendig som stasjonsvognene av VW Golf og Skoda Octavia, laster 534/1664 liter i bagasjerommet, men har litt svakere motor (1,6/90 hk mot 1,9/105 hk).

Mindre effekt

Deler av forklaringen på hyggelig startpris (224.900 kroner) ligger nettopp i at Kia har tatt ned motoreffekten fra 115 til 90 hk for å spare avgift. Men 90 hk holder i massevis likevel. Kia har som mål å selge en halv million biler i Europa innen 2011. Av de asiatiske bilprodusentene er kun Toyota der i dag. Derfor oppgraderes hele modellprogrammet til mer europeisk smak samtidig som store deler av produksjonen beregnet på Europa flyttes fra Sør-Korea til Slovakia.
Kia Cee'd bygges over samme tekniske lest som Hyundai i30. i30 kommer som stasjonsvogn noe senere.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021