*Nettavisen* Nyheter.

Student kjøpte gård til 15 mill.

Tidligere Kreditkasse-sjef Borger A. Lenths storgård i Østerdalen er solgt.

10.08.10 18:29

Pauline Birgitta Ulvig Kiær (26) fra Koppang i Hedmark har kjøpt Svestad gård i Stor-Elvdal.

Selger er den tidligere banksjefen i Kreditkassen, Borger A. Lenth (72). Salgsprisen er 15 millioner kroner - tre millioner under prisforlangende på 18 millioner.

Les også: Banksjef selger storgården

SELGE BOLIG? Finn megler

Med kjøpet av storgården - som ligger melom Rena og Tynset i Østerdalen - suser Pauline Kiær inn i den engere krets av norsk gårdsadel.

I skattelistene for 2008 står Pauline Kiær oppført med 0 i formue og vel 30.000 kroner i inntekt.

Men Kiær er datter av det styrtrike grunneier-ekteparet Anders Kiær og Anne Kristin Ulvig fra Koppang. Ekteparet eier store skogeiendommer og står samlet oppført med en formue på nesten 45 millioner kroner. Reelle verdier er etter alle solemerker langt høyere.

Svestad gård er totalt på 12.500 dekar, hvorav produktiv skog er 5500 dekar.

Skal bli veterinær
Pauline Kiær studerer til veterinær. I konsesjonssøknaden opplyser hun at hun har planer om å drive husdyrhold og veterinærpraksis med utgangspunkt i Svestad gård.

Selve gården ligger ved fylkesveien på østsiden av Glomma, cirka syv kilometer syd for kommunesenteret Koppang, og 83 kilometer fra Elverum. Til Oslo er det 22 mil.

Samlet salgsverdi er i takstpapirene fra 2009 satt til 23,8 millioner kroner.

Bygningsmassen på gården består av totalt 12 bygninger med til sammen 2700 kvadratmeter grunnflate. Hovedbygningen har en grunnflate på 250 kvadratmeter og er verdsatt til fem millioner kroner.

Jakt og fiske
Jordbruket på Svestad består av cirka 287dekar dyrket mark, pluss 50 dekar leid jord. Gården har 5140 meter strandlinje mot Glomma som gir inntekter fra salg av fiskekort.

Svestad eier også fiskevannet Havtjern på vestsiden av Glomma. Her er fisket basert på utsetting av fisk. Jaktrettighetene basert på jordskifterettens skifteplan er beregnet til fem elger og to rein per år. I tillegg kommer jaktkort i Ringebu Statsalmenning. I de senere år har dette gitt mulighet for én til to rein pr år.

Familien Kiær/Ulvig driver stort innenfor skogsdrift, jakt/fiske/friluftsliv og kraftproduksjon i Stor-Elvdal i Hedmark, og i Nord-Trøndelag.

Styrtrike grunneiere
I Stor-Elvdal drives virksomheten gjennom firmaet Kiær Mykleby, som forvalter 225.000 dekar skog, utmark og vassdrag i Stor-Elvdal.

I Nord-Trøndelag er virksomheten betydelig større: 700.000 dekar skog, utmark og vassdrag, fordelt på seks kommuner. Firmaet heter Ulvig Kiær AS.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anne-Grete Bjørlo (Stor-Elvdal kommune)

Ekteparet har fått mye medieomtale de siste årene i forbindelse med en krangel med den atskillig mer profilerte eiendomsinvestoren Ola Mæle. Mæle tapte første runde i retten allerede i 2004.

LES OGSÅ:Finanskjendis i skogkrangel

Mæle følte seg lurt etter at ekteparet Kiær/Ulvig i 2003 fikk tilslaget på kjøp av 1,3 millioner dekar skog fra Norske Skog for til sammen 153 millioner kroner. Mæle hadde et likelydende bud, og mente at det forelå en avtale mellom dem om deling av eiendommen. Ekteparet Kiær/Ulvig nektet for at dette var tilfelle.

Striden har pågått helt frem til ganske nylig. I oktober i fjor ble Kiær/Ulvig tvunget til å dele eiendommen med Mæle. Dommen i jordskifteretten kom etter 14 rettsmøter i 2009 og like mange forberedende møter i 2008 mellom partene.

Eks-Kreditkassesjef Borger Lenth kjøpte Svestad Gård for 3,7 millioner kroner i 1993. Selger var skipsreder Odd Godager med familie.

Gårdsadel
Svestad Gård er en av de dyreste gårdene som er omsatt i Norge. Mest omtalt de senere årene er Rimi-arving Caroline Marie Hagens kjøp av Øvre Vilberg gård på Romerike for 27 millioner i 2008, samt salget av TV-bonden Anders Bergs praktgård - Bergvard Gård - for 25 millioner i fjor vår. I 2006 kjøpte milliardær Petter Olsen Hauger gård i Vestby for 34,5 millioner.

Andre notabiliteter med fete gårder er ifølge Kapital; skipsreder Hans Rasmus Astrup (Skjatvedt gård), Statoil-direktør Alexandra Bech Gjørv (Gjørv gård), skipsreder Johan Benad Ugland (Storegra gård, Grimstad) og advokat Cato Schiøtz (Bollerud gård, Oppland).

Advokat Christian Sibbern sto for salget av Lenths gård. Han opplyser at det er stor interesse for konsesjonspliktige gårder i Norge.

- 5000 var innom annonsen på Finn.no, sier Sibbern til Nettavisen

Han opplyser at det ikke var flere budgivere. Det er mye interesse for slike gårder, men Sibbern sier du skal ha store mengder både av egenkapital og tålmodighet for å kjøpe en slik konsesjonspliktig landbrukseiendom. Det kan ta lang tid å skape lønnsom drift.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.