Gå til sidens hovedinnhold

Surfbølgen treffer Norge

Du trenger ikke reise til Hawaii eller Biarritz for å finne store bølger.

Ekstremsportbølgen har tatt Norge, og bølgesurfing er et av elementene som fenger stadig flere.

Mulighetene for bølger på seks-syv meter - i spektakulære omgivelser på steder som Jæren, Stadt og Lofoten - frister ikke bare nordmenn, men også stadig flere utlendinger.

Surffestival

På et av de mest kjente surfspotene i Norge, skal det nå arrangeres surffestival. Den går av stabelen i Hoddevika på Stadt 9.-12 oktober i regi av friluftsmagasinet Fri Flyt.

Fri Flyt Surfefestival skal være et surfearrangement beregnet alle nivåer. Vi søker urørte bølger med havraftingbåt, lager konkurranse for proffene og setter opp brettshapekurs, sier Christian Nerdrum i Fri Flyt.

Prøv SUP

For de som ønsker å bevege seg litt utenfor surfingens tradisjonelle rammer vil en av Norges definitive brettikoner, Elling Balhald, ta med seg surfeverdenens siste trend til Stadt og Fri Flyt Surfefestival.

Her blir det nemlig muligheter for å prøve den raskt voksende vannsporten Stand up paddle surfing (SUP). Stand up padle surfing oppstod på Hawaii og er forløperen til surfing.

Tow-in surfing

Tow in-surfing har lenge vært et kjent fenomen på berømte surfspots langt fra Norge. Det innebærer at man tar i bruk vannscootere til å taue surfere ut til gigantbølger som bryter langt fra land.

Under surffestivalen på Stadt vil arrangørene ta i bruk havraftingbåter for å søke etter nye spots rundt den utsatte kystlinjen utenfor Stadtlandet.
Vi har så mange usurfede bølger her oppe, og Thomas Hagen med raftingbåten hevder å kjenne til en ukjent bølge som bryter 300 meter, forteller medarrangør Jarand Fretheim fra Lapoint.

Kjempebølger

Å surfe på bølger, stående på et brett, kan spores helt tilbake til 1700-tallet. Selvsagt på Hawaii, som gjerne oppfattes som bølgesurfingens Mekka.

Navn som Hookipa, Waikiki, Makaha og The Banzai Pipeline får de flest bølgesurfere til å bli våte i håret, særlig dersom det er snakk om store bølger.

For jakten på kjempebølgen er viktig, ikke minst skildret i "Riding Giants" der stjerner som Kelly Slater, Laird Hamilton og Greg "Da Bull" Noll medvirker. Vannscootere har de seneste årene blitt brukt til å få drahjelp over de største bølgetoppene og under Billabong XXL Global Wawe Awards i 2004, surfet Peter Cabrinha en 70 fot stor bølge på Jaws på Hawaii.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen