Gå til sidens hovedinnhold

Test: Dyrere, men bedre

Lyd&Bilde har testet fire aktuelle HD-videokameraer. De er større, dyrere og mer komplekse, men gir klart bedre bilder enn de billige kompaktkameraene.

LYD & BILDE: HD-kamera er for videofotografering omtrent det samme som speilreflekskamera er for stillsfoto. Og de blir stadig mer tilgjengelige for hobbyfilmere.

Den siste generasjonen av HD-kamera byr på en rekke nye muligheter, kvaliteten forbedres fra dag til dag og prisene synker stadig. Her er en kort vurdering av fire aktuelle HD-kamera i prissjiktet 7500-11.000 kroner.

På Lyd & Bilde finner du flere kameratester

Canon Vixia HF10

Terningkast 5
Cirkapris: 10.000 kroner


Canons minste HD-kamera hittil, uten at dette gjør kontrollene spesielt kompliserte. Bildekvaliteten er som alltid en styrke hos Canon, og her er den bedre enn noe annet vi har sett fra et konsumentkamera som spiller inn i AVCHD-format.

HF10 har også testens beste løsning for innspilling av progressiv video. Det er utstyrt med en knapp som nærmest gjør kameraet selvinnstillende: Sikt på motivet og start innspillingen.

Fargene frir til publikum, men ikke mer enn at resultatet aldri stikker oss i øynene.

Sony HDR-TG3E

Terningkast 4
Cirkapris: 9000 kroner


Automatikk-funksjoner og brukervennlighet gjør dette til et veldig bra sikt-og-film-kamera for nybegynnere. Men bildekvaliteten er ujevn: Der filmsnutter fra gode lysforhold ser strålende ut, er sensoren for liten til å takle dårligere forhold, med bildestøy som resultat.

Både zoomsystemet og bildestabiliseringen kunne også vært mer imponerende. Et pluss for Slow Shutter-funksjonen, som gir en ytterst myk slow motion. Det fungerer bra at kameraet benytter seg av pekeskjerm i stedet for styrespak.

Panasonic HDC-SD9

Terning 4
Cirkapris: 7500 kroner


Tredje generasjon i Panasonics SD-serie, og like mye er blitt dårligere som bedre. Styrespaken som kontrollerer det meste, er blitt flyttet til et mindre egnet sted, så det er verre å få til pene fokussveip mens man filmer.

Men helautomatikken gjør en god jobb, det samme gjør knappene, som er store. Både zoomstyring og bildestabilisering er svært bra.

Bildene er myke og overmettede delikate i vakkert vær, om enn ikke realistiske. Funksjonen for progressiv filming er skuffende dårlig.

JVC GZ-HD5EZ

Terningkast 4
Cirkapris: 11.000 kroner


JVCs manuelle fokus er testens beste. Men feriefilmere flest vil bruke den manuelle innstillingen, som ligger midt på treet. Kameraet tar bra bilder særlig på solfylte dager og håndterer bevegelse veldig bra. I dårlig lys kan mange av detaljene forsvinne i det svarte.

HD5 spiller inn på harddisk i stedet for minnekort, noe som gjør det til testens største kamera. Knappene er greie, unntatt den knotete zoom-spaken.

Les hele testen av HD-kameraene på lydogbilde.no

Reklame

Disse gressklipperne er best i test