Gå til sidens hovedinnhold

Test: Genial dings - suveren til trening

Nå kan endelig Sony Ericsson-eiere få GPS på mobilen.

AMOBIL.NO: Sony Ericsson har aldri lansert en mobil med GPS. Men nå har de lansert noe som kanskje er enda smartere, nemlig den kombinerte GPS-mottakeren og hodesettet HGE-100. Med denne plugget i telefonen kan du både spore deg på kartet, ta samtaler og høre på musikk.

Bra til trening

På midten av ledningen til HGE-100 henger selve GPS-mottakeren. På baksiden av denne sitter det en klemme som gjør at du kan feste mottakeren på jakken. For å få kontakt med satelittene, må GPS-mottakeren ha fri sikt mot himmelen, og det er derfor en stor fordel at HGE-100 kan festes på utsiden av jakken. Om du har en av de 26 kompatible Sony Ericsson-telefonene (se listen til høyre), er det bare å koble HGE-100 til telefonen som et vanlig hodesett.

Har du ikke en Sony Ericsson-mobil? Slik får du GPS som passer alle mobilmerker

Med én gang du plugger HGE-100 inn i mobilen får du spørsmål om å laste ned et GPS-program. Hvis du svarer ja føres du til en nettside der du kan velge hvilket program du vil bruke. Tracker-programmet er helt gratis, og er helt genialt. Med dette programmet får du se hvor mange kilometer du har løpt, gått, syklet eller hvordan du enn beveger på deg. I tillegg får du se hvordan ruten din ser ut rent geografisk. Tracker er ikke noe navigasjonsprogram, så du kan ikke taste inn adresser og du kan heller ikke se omgivelsene på mobilskjermen. Dersom du vil at mobilen skal gi deg veibeskrivelser slik som en bilnavigator, kan du laste ned Wayfinder 7 fra den samme nettsiden (koster rundt 1000 kroner), eller laste ned et gratis Java-program som Nav4All eller Amaze.

Godlyd på løpeturen

HGE-100 er som nevnt også et musikkhodesett, noe som setter prikken over i-en for treningsøkten. Siden hodesettet er av typen øreplugger, egner de seg godt til løpe- eller sykkelturen. Disse varmer nemlig ikke ørene, og har ikke en tendens til å bli svette og klamme så snart du overstiger hvilepulsen din. Lydkvaliteten er også helt upåklagelig. Hodesettet gir deg mye og behagelig bass i bunnen og et ryddig lydbilde. Vi kunne ønsket oss bedre lyd til vanlig bruk, men til treningsøktene holder dette i lange baner. Dersom du krever bedre lydkvalitet, er ikke dette heller noe problem. HGE-100 har nemlig utgang for helt vanlige hodesett med 3,5 millimeters minijack-plugg. Egne musikktaster på GPS-mottakeren gjør at du slipper å dra mobilen ut av lommen når du vil skifte sang eller stille inn volumet.

Les også: Slik gjør du mobilen til din personlige trener

At HGE-100 også kan brukes som håndfri skader heller ikke. Når telefonen ringer dempes lyden, og du kan ta samtalen med å trykke på knappen øverst på ledningen. Håndfri-funksjonen fungerer svært bra, og lyden er helt topp både hos deg og hos samtalepartneren din.

Bruker telefonens strøm

I motsetning til trådløse GPS-mottakere, har ikke HGE-100 noe eget batteri. I stedet henter settet strøm direkte fra telefonen. En bryter på siden av GPS-mottakeren lar deg velge om du vil bruke HGE-100 som GPS, som hodesett eller som begge deler samtidig. Om du deaktiverer GPS-funksjonen, bruker ikke enheten merkbart mye strøm. HGE-100 er kompatibel med 26 forskjellige Sony Ericsson-mobiler. (Sjekk kompatibilitetslisten hos Sony Ericsson). Merk deg at du må ha nyeste programvare til Sony Ericsson P1i for at denne skal fungere sammen med GPS-mottakeren.

Litt lang oppstartstid

HGE-100 bruker litt lang tid på å finne satelittene den trenger informasjon fra for å kunne posisjonere seg selv. Da vi hadde GPS-mottakeren hengende på jakken brukte den fort to minutter på å finne posisjonen sin. Du kan spare tid ved å stå i ro og holde GPS-en slik at den får god sikt mot himmelen, og på denne måten bruker HGE-100 under et minutt på å posisjonere seg.

Genialt produkt

Vi synes HGE-100 er et genialt og enkelt produkt, som heller ikke koster skjorta. Først og fremst kan denne dingsen være den perfekte motivasjonskilden til treningsøktene dine. Den gratis og nedlastbare programvaren, kan nemlig hjelpe deg med treningen ved å vise rute og lengde, samt hvor lang tid du har brukt. I tillegg fungerer dingsen som et musikkhodesett, som også kan regnes som en solid motivasjonskilde. Du kan også bruke favoritthodesettet ditt rett i GPS-mottakeren, siden HGE-100 har utgang for vanlig 3,5 millimeters minijack. Dersom du vil navigere med HGE-100, er det bare å laste ned et navigasjonsprogram til mobilen, og det finnes til og med gratisprogrammer som fungerer utmerket.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten