RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TEST: Macbook Pro har blitt enda bedre

Sist oppdatert:
Med sin nye grafikkbrikke og lange batteritid, er dette en av de beste 13-tommerne på markedet.

[Teknofil.no]: I april ble den populære MacBook Pro-serien til Apple oppgradert, og vi har nå fått leke oss med 13-tommeren, som er den minste av de tre modellene.

Ytelsesmessig er det kun på grafikksiden at du vil kunne merke en forskjell på den gamle og nye MacBook Pro 13", men som trøst får du nå også mer for pengene.

Den rimeligste MacBook Pro-en (grunnmodellen) er nå utstyrt med mer minne (4 GB), større harddisk (250 GB) og raskere prosessor (2,4 GHz).

Du kunne riktignok få like kraftige komponenter før, men da måtte du betale ekstra. I tillegg har grunnmodellen fått et prisavslag på fem hundelapper, noe som vipper maskinen rett under den magiske titusenkroners-grensa.

For ordens skyld nevner vi at vårt testeksemplar var utstyrt med en litt kjappere prosessor enn grunnmodellen, en Core 2 Duo P8800 @ 2,66 GHz, samt 4 GB minne og 320 GB harddisk. Prisen på denne er 12490 kroner.

Mange vil nok sette pris på mer kraft under panseret nå som spillplatformen Steam åpner for Mac. Grafikkløsningen i 13-tommeren er god nok til å spille det aller meste, men regn med å måtte gå ned i detaljnivå på nyere, tungdrevne spill. Skal du ha bedre ytelse, må du anskaffe 15- eller 17-tommers utgavene.

Holder hele dagen
Den nye grafikkløsningen er mer strømgjerrig enn GeForce 9400M som vi fant i forrige generasjon MacBook Pro, og dette betyr at batterilevetiden også har fått et løft i de nye modellene.

13-tommeren gjør det veldig bra i vår batteritest. Selv om den har en relativt kraftig prosessor, klarer den hele fem og en halv times videoavspilling. Og står den i ro, er den påslått i hele 12 timer og 20 minutter, noe som er rekord i vår bok.

Pris og konkurrenter
Operativsystemet som brukes i maskinen er Mac OS X "Snow Leopard" (10.6), som har innebygd det aller meste av hva en vanlig bruker vil kunne trenge av programvare.

Mac OS kjører offisielt bare på Mac maskinvare, noe som totalt sett kan gjøre det litt vanskelig å sammenligne verdien med PC-er direkte. Vi kan likevel si at MacBook Pro ikke akkurat er en rimelig datamaskin, og selv om prislappen nå har vippet under ti tusen kroner er det fullt mulig å spare både tre og fire tusenlapper på å velge en like kraftig bærbar fra en annen produsent.

Stilren design
Men når det er sagt skal vi likevel ikke glemme design, materialvalg og kvalitetsfølelse - områder der Apple stiller sterkt - og det har vist seg at mange gladelig legger ekstra penger i produkter de opplever som mer eksklusive. I tillegg nevner vi igjen dette med Mac OS, som noen vil mene er et langt bedre operativsystem enn Windows eller Linux, og det er det også vanskelig å sette en prislapp på.

Vi er også godt fornøyd med lavt støynivå, i det minste når maskinen ikke jobber med de aller tyngste oppgavene. Da har den også en tendens til å bli litt varm i bakkant, men ved lavt til moderat belastningsnivå er det uproblematisk å sitte med den på fanget om du så vil.

Sett fra et rent maskinvareperspektiv er det likevel ikke fritt for at noen av løsningene er litt sære. En ny og oppdatert PC vil fremover typisk ha HDMI og USB 3.0, mens MacBook Pro kommer med Mini DisplayPort og FireWire 800. Nå skal det riktignok sies at Apple har kommet dit de er nettopp ved å gå sine egne veier, men på en "Pro"-maskin kunne vi gjerne sett flere alternativer.

Men om du først liker det du ser er det likevel vanskelig å komme fra at MacBook Pro 13" totalt sett er en fin og lekker pakke. Det største ankepunktet er nok kanskje prisen, pluss det faktum at den med sine to kilo må sies å være en liten tungvekter av en 13-tommer.

Ønsker du en rimeligere bærbar i samme klasse, kan det være verdt å titte på Acer Aspire 3810T, som koster rundt 7000 kr.

Vurderer du å skifte fra Windows? Les om Mac OS Snow Leopard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere