Gå til sidens hovedinnhold

Test: Mest for YouTube

Superbillige videokameraene gjør inntog. De er små, lette og meget enkle i bruk. Og de har blitt ytterst populære. Men trenger vi dem?

LYD & BILDE: Vi har testet tre tre aktuelle, billige kameraer. I forhold til dyre kamera er bildekvaliteten så som så, faktisk ikke bedre enn i en del stillbildekameraer eller i en mobiltelefon som Nokia N95.

Linsene er ikke store nok til å gi superskarpe bilder. Det forekommer bildestøy, og detaljer i skjeggstubber, pels, hår og gress kan lett vaskes ut.

Og hvis målet ditt er å lage hjemmevideo av høy kvalitet, må du satse på et skikkelig kamera til over 5000 kroner helst et HD-kamera med prisstart oppimot 10.000 kroner.

Tross dette: Et billig videokamera kan være det klokeste å ta med hvis du skal på musikkfestival, campingtur, fjelltur eller andre steder hvor et dyrere kamera risikerer å bli skadet eller stjålet.

Og kanskje vil du ikke bruke mer enn rundt en tusenlapp på denne typen leketøy?

Her finner du flere tester av videokameraer

Sjekk Lyd & Bildes kjøpeguide

Creative Vado

Terningkast: 5
Cirkapris: 900 kroner


Rett nok kan bildene kan bli noe bleke i sollys. Motiver i rødbrunt leie kan bli nokså kornete. Ved raske panoreringer oppfører kameraet seg litt rart. Men i forhold til den svært lave prisen er bildekvaliteten slett ikke verst.

Creative Vado er lite nok og flatt nok til å få plass i brystlomma. Måten man filmer på forsterker følelsen av å bruke en mobiltelefon snarere enn et kamera. Vado er superenkelt i bruk, og menysystemet styres omtrent som på en Creative Zen MP3-spiller (eller iPod).

Takket være innebygd programvare som kan startes via PCen, er det mulig å laste opp video direkte til YouTube og PhotoBucket uten å gå innom en nettleser. Kameraet lader via USB-kontakten, og har et innebygd internminne på 2GB. Dette er nok til å gi om lag én time video når man velger høyeste kvalitet.

Vado har ingen autofokus, men er forhåndsinnstilt til å gi skarpe bilder på de fleste avstander. Optisk zoom finnes heller ikke, og vi anbefaler å unngå den kvalitetsforringende 2x digital-zoomen.

Mens man filmer, må kameraet holdes i tilnærmet øyehøyde (fordi tegnruten er fastmontert). Mikrofonen er innstilt såpass lavt at man med fordel kan justere lyden opp under etterarbeidet. Fordelen med dette er at lyden ikke så lett blir overstyrt når man er på konsert, eller i liknende, bråkete omgivels

SVP HDDV-8600

Terningkast: 4
Cirkapris: 1400 kroner


Et lite og praktisk kamera som passer perfekt i hånden, og har mye utstyr inkludert. Det store minuset er bildekvaliteten: Stort sett bra nok for YouTube, men ikke til videodagbok fra ferieturen.

Blassheten i bildene kan gi en viss "østblokkfeeling", objekter på avstand blir ganske uklare, det er mye støy i mørke omgivelser, svartnivået blir aldri helt svart, og det lave kontrastnivået gjør at skyer og gress blir fattig på nyanser.

Kameraet mangler også optisk zoom, og har en ubrukelig 5x digital zoom. USB-lading er dessverre ikke mulig.

Men utstyrsmessig er det lite å utsette på SVP-produktet. I pakken følger fjernkontroll, bæreveske, håndleddstropp, et enkelt videoredigeringsprogram og et lite bordstativ (tripod). I tillegg får man ørepropper, fordi kameraet spiller av MP3-filer.

Kameraet er svært enkelt å bruke, og har 2 GB lagringskapasitet. Det mangler autofokus, men er stilt inn for å fungere greit på de fleste avstander.

Aiptek PocketDV Z300HD

Terningkast: 4
Cirkapris: 2500 kroner


Klart høyere pris enn SVP og Creative og tilsvarende bedre bildekvalitet.

Svartnivået er mørkere, det er mer smell i fargene, bildene er skarpere og har flere sjatteringer i objekter som skyer og gress. Kameraet overdriver imidlertid fargene, slik at ansikter blir vel røde og gresset vesentlig grønnere enn i virkeligheten.

Du kan få langt bedre bilder med et SD-kamera til 3000 kroner, som rett nok er større og mer komplisert å bruke.

Aiptek har et enkelt menysystem, kameraet er lett og ligger fint i hånden. Den høye kapasiteten opptil 8 GB gir deg 4 timer video i full 720p-oppløsning.

Men du skal ha mye datakraft for å takle all denne informasjonen. En PC som ikke er av siste skrik kan få problemer med å behandle høyoppløst video.

I motsetning til Creative og SVP, byr Aiptek på optisk zoom (3x) og et ekstra batteri.

Les hele kameratesten på lydogbilde.no

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter