Gå til sidens hovedinnhold

Trendy pynt i høstmørket

Når det ser som mørkest ut, skal du sette noen strå i en glassflaske. En dekadent rosebukett er heller ikke å forakte i harde tider.

Akkurat denne perioden kan være litt vanskelig, sier Aina Nyberget Kleppe.

Hun sikter ikke til finansmarkedenes tørke, men en lignende tørke som råder på blomstermarkedet hver eneste høst, uansett konjunkturer.

Det er slutt på sommerblomstene, og fortsatt må vi vente en stund på alle løkene som kommer nærmere jul, utdyper Kleppe.

I blomsterbutikken hennes, Passiflora, ser det likevel ikke det minste vanskelig ut. Så tilsynelatende lekende lett har Kleppe dekorert i høst, at gjetordet om lille Passiflora, på Frogner i Oslo, har nådd helt til London og inn på kontoret til livsstilsmagasinet Wallpaper.

Lilla trend

Dagen før vi kommer til Passiflora, har engelskmennene allerede vært der. Om de ikke har plantet flagget sitt, har de i hvert fall plantet en forståelse av at denne vesle hjørnebutikken proppfull av roser, stearinlys, forsølvede krukker, glassklare vaser og kvister med blanke bær er verdt en reise over Nordsjøen, minst. Så da må vi kunne spørre, i trygg forvissning om å få et godt svar:

Har du noen blomstertips?

Lilla, sier Kleppe.
Trenden er lilla, og knallrosa må vike. Falmede og svake rosafarger er derimot aktuelt. Bleke, utvaskede nyanser av grønt og grått er også vakkert sammen med hovedfargen lilla.

For å unngå et dystert helhetsinntrykk, anbefaler hun at man kombinerer det som er tungt og mørkt for eksempel mørke tekstiler og vegger med tandre, transparente vekster.

Noen kraftigere vekster, som store hortensiahoder på lange, stive stilker, kan bidra med en luksuriøs stemning.

Levende lys

Stilen hos Passiflora er inspirert av fransk og dansk landstil. Dette er en såkalt naturlig stil, litt mindre søt enn de foregående årenes shabby chic, men fortsatt med rustikke, slitte materialer.

Masse levende lys, og dermed mengder av lysestaker og telysholdere, hører med, mener Kleppe.

I butikken setter hun lysene på store fat, sammen med blomsterarrangementer og hauger med gylne blomsterløk eller burgunderrøde granatepler.

Et annet godt tips, som også er et sparetips, er å bruke vekster som fortsatt er vakre når de har tørket inn. For eksempel høye strå, fine greiner, kvister med bær, eucalyptus og hortensiahoder.

Dyrt og deilig

Noe kan man plukke selv ute i naturen, andre ganger er litt av vitsen å bruke masse penger. Da kan avskårne blomster gjerne roser i en bugnende, profesjonelt bundet bukett være det som skal til. Orkideer, enten avskårne eller i potte, er også populært.

Nå som de vanlige, hvite orkideene selges på Rimi, får mange som kommer hit til oss, lyst på mer spesielle sorter. Som småblomstrede orkideer eller orkideer med nye farger, forteller Kleppe.

Uavhengig av trender vet hun hva som er aller viktigst for plantekjøpere flest: At blomstene skal overleve. Under de verst tenkelige forhold. Her er trenden på vår side:

- Sukkulenter og pengetrær var populært på 70-tallet, og nå er disse plantene tilbake. Jeg selger masse av dem. De tåler å glemmes lenge. Mørketiden er ikke noe problem.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin