Gå til sidens hovedinnhold

Trip hop-kongene gjør comeback

Etter nitten år er Massive Attack klar med album nummer fem. Det går sakte i svingene for trip hop-legendene.

«If a thing's worth doing, it's worth doing slowly», står det på Massive Attacks My Space-side.

Dette er åpenbart et motto for triphop-bandet fra Bristol, England. Det er sju år siden siste sløye utgivelse.

8. februar er de klare med det nye studioalbumet «Heligoland». I et intervju med Real Music Blog understreker Massive Attacks Grant Marshall at bandet ikke har ligget på latsiden.

– Etter «100th Window» fra 2003 turnerte vi i to år. Så kom samlingen «Collected», og vi turnerte videre i 2006 og 2007. I 2008 jobbet vi med Meltdown-festivalen og turnerte mer. Vi har ikke råd, verken kreativt eller økonomisk, til å være inaktive.

Evig aktuelle

Massive Attack var et av bandene som definerte nittitallet. Debutplata «Blue Lines» regnes som den første triphop-plata, selv om dette var en merkelapp som først flere år senere ble hengt på den elektroniske blandingen av hiphop, soul, dub og reggae.

Jan Tørresen, også kjent som DJ Dust, er musikksjef i MTV, men jobbet i Virgin Norge da Massive Attack ble lansert. Han mener Massive Attack alltid vil være aktuelle.

– «Blue Lines» er en klassiker. Klassikere vil alltid trekke til seg nye fans, og disse vil sjekke ut resten av platene til artisten de liker.

Gjestearbeidere

Ulf Nygård er mannen bak Folk & Røvere og den norske triphopen. Folk & Røvere er mest kjente for hitene «Utadæsjælåpplevelse» og «Yess!».

Massive Attack har vært en stor inspirasjonskilde for Ulf Nygård.

– Massive Attack har et stort publikum, men tør likevel å vise fram sære ting. Akkurat som Madonna allierer de seg med innovatører, som Burial og Mad Professor. Det er alltid artig å se hvilke vokalister de klarer å få med deg på utgivelsene.

Massive Attack har vært usedvanlig dyktige i å knytte til seg gjestemusikere. Grant Marshall forteller til Real Music Blog at det enkleste er å spørre folk direkte.

– Mesteparten av folkene vi har jobbet med, har vi kontaktet selv, siden vi er fans av det de gjør. Damon er en gammel venn, som vi har jobbet med i studio tidligere. Alle sangerne på «Heligoland» er fantastiske, spesielt Horace Andy som har vært med på alle platene våre.

Damon Albarn fra Blur og Gorillaz, Hope Sandoval fra Mazzy Star og ikke minst reggaelegenden Horace Andy er alle gjestevokalister på «Heligoland». Ryktene skal ha det til at blant annet Mike Patton og Terry Callier ble veid og funnet for lett.

Dunkel atmosfære

På de to første platene var Massive Attack sløye, men fremdeles soulinspirerte. På «Mezzanine» styrte de skuta inn i mørkere farvann.

Og fremdeles dveler de ved det dunkle, mener fans og kritikere. Deler av den nye plata ligger allerede ute på MySpace.

Ulf Nygård tviler på at Massive Attack anno 2010 er like toneangivende som de engang var.

– Nå har de både spenn og tid til å boltre seg i studio, men jeg frykter at litt av lekenheten fra de første platene er blitt borte.

Massive Attack er kanskje ikke like nyskapende i dag som for nitten år siden, men de har hatt en enorm innflytelse på moderne populærmusikk. I fjor ble bandet hedret for Outstanding Contribution to British Music. Grant Marshall syntes det hele var ærefullt, men samtidig litt problematisk.

– Det var flaut, siden vi ikke er musikere i tradisjonell forstand. Men det er likevel en fantastisk honnør å bli stemt fram slik av sine egne. Det var overveldende, og virkelig et øyeblikk å være stolt av.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin