RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alexey Goral (Monster / CC)

Trodde du den ene var bedre enn den andre?

Sist oppdatert:
Det er ingen grunn til å betale masse ekstra for dyrere kabler.

Om du har kjøpt deg en ny TV, Blu-ray/DVD-spiller, spillkonsoll eller digitalboks for TV de siste par årene kan du ikke ha unngått å ha hørt om HDMI-kabler. Dette er den vanligste måten å koble sammen lyd- og bildeutstyr på.

HDMI er en digital teknologi for overføring av lyd- og bildesignaler, og teknologien har på mange måter overtatt for den gamle SCART-kontakten.

Lett å betale for mye
Men om du ikke holder tunga rett i munn, kan du nærmest bli flådd i butikken om du skal kjøpe en slik kabel.

Tilleggsutstyr som kabler har alltid vært et område der produsenter, og kanskje spesielt butikker, har tjent ekstremt gode penger. Mens avansen på en TV relativt sett er ganske liten, er prisen på tilleggsutstyr noe som gjerne kan flerdoble seg i hvert ledd.

Og i «gamle dager» kunne produsentene av analogt tilleggsutstyr slå i bordet med at de brukte ekstra gode materialer som ikke forringet det analoge signalet. Dermed sikret deres produkter at lyd- og bildekvaliteten ble bedre om du la litt ekstra penger i kablene.

Det er ingen forskjell
Men med HDMI-kabler har det argumentet forsvunnet helt. For enten så videreformidler HDMI-kabelen signalet, eller så gjør den det ikke.

Derfor er standardene rundt HDMI ganske enkelt: Enten så er det «Standard» eller så er det «High Speed» - der du i de aller fleste tilfeller er interessert i sistnevnte hvis du skal ha et HD-signal til TV-en din.

Dette skaper et problem for «kvalitetsprodusentene» av kabler. De kan ikke skryte av at de har mye bedre kabler som er mye bedre kvalitet. enn alle andre konkurrentene.

Bruker ekstra merking
HDGuru melder nå at en rekke av produsentene derfor har begynt med tilleggsmerking av sine kabler, som er laget for å lede folk til å betale litt ekstra for sine HDMI-kabler.

Flere produsenter har begynt å merke sine produkter med antall Hz kablene er beregnet for. Jo dyrere kablene er, jo høyere oppdateringsfrekvens er de visstnok laget for.

Produsenten Monster, som det selges mye av i Norge, har for eksempel kabler der det på pakken er merket med at de er laget for "60/120 Hz", "120 Hz og 3D" og en dyr toppmodell for er markert med "240-480 Hz og 3D". Mens andre produsenter har andre kreative beskrivelser som skal vise at det takler alt mellom himmel og jord.

Kabelen betyr ingenting
Problemet er bare at selv de billigste «High Speed»-kablene takler høye frekvenser og 3D - forutsatt at de faktisk holder seg til standarden. Omdannelsen av signaler til det maksimale TV-en takler, skjer i TV-en, ikke i kabelen eller kilden. Det er for eksempel ikke Blu-ray-spilleren som «oppskalerer» bildet fra 24 bilder per sekund, til de 240 bilder per sekund enkelte TV-er kan vise.

HDGuru mener det er like meningsløst å snakke om HDMI-kabler som er laget for spesielle frekvenser, som å snakke om hageslange som er spesialtilpasset forskjellige typer gressplener: Det som kommer ut i enden er det samme uansett.

Primært er det eneste kabelprodusentene kan gjøre ved sine varianter, å lage mer slitesterke plugger på kablene som kan tåle ekstra mye slitasje ved å dra disse ut og inn av utstyr.

Gå for det billigste
En sjekk på pristjenester på nett viser at du i Norge kan få HDMI-kabler fra godt under en hundrelapp, til nærmere 2000 kroner. En god regel kan være å velge den billigste «High Speed»-kabelen som er lang nok til ditt bruk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere