Til ensfarget sofa passer mønstret teppe, eller omvendt. Teppet kan gjerne være mørkest, for eksempel svart teppe til grå sofa, tipser interiørarkitekt Wenche Holth.

Rufsete og klassisk

Etter fem år med langluvede gulvtepper er trenden mer rufsete enn noensinne. Men en klassisk utfordrer seiler opp.
Vi selger masse, masse floss. Stort sett ensfarget, eller med melering. Det går i naturfarger, fra lyst via brunt til svart, melder Thrond Spets, som er både administrerende direktør og hoveddesigner i Norges ledende teppefirma, Gulvex.
Kvalitetsbevissthet er en annen trend. Tepper, som alt annet til hjemmet, blir dyrere og finere fordi vi har råd til det.
Gjennomsnittprisen for et teppe av salongstørrelse ligger nå et sted mellom 1000 og 1500 kroner, anslår Rolf Reppe, salgskonsulent hos Lone Tepper, som er det tredje største teppefirmaet her til lands.
Snittprisen er 2000 kroner, hevder på sin side Spets hos Gulvex. Teppehandlerne er imidlertid enige om at den mest kjøpte størrelsen er salongteppet. Et slikt teppe vil være på cirka 160 x 230 centimeter, det vil si omtrent fire kvadratmeter stort.

Snikende ullteppe

I høykvalitetssjiktet, der prisen gjerne ligger på kr 5000 kroner og mer per teppe, seiler en tradisjonsrik utfordrer opp: De klassiske orientalske teppene. Disse teppene har ikke gjort seg så gjeldende de siste årene, men nå øker salget igjen.
Mønstrene er ofte noe enklere og mer moderne enn før på disse teppene, sier Spets, mens Reppe påpeker at også de tidløse orientalske teppene selger godt for tiden.
Dette er en trend som har kommet snikende ganske umerkelig, ettersom det ikke er denne typen tepper som profileres i butikk. Der viser man gjerne mer trendbaserte ting. Men godt voksne folk handler også mye interiørvarer for tiden, og det er her vi finner de fleste kjøperne av klassiske tepper.

Perfeksjonisme

Spesialbestilte tepper, der mål, farger og mønstre er diktert av kjøperen, blir stadig vanligere.
Mitt inntrykk er at folk er perfeksjonister. Hjemmet skal være hundre prosent. Og det er de villige til å betale for, sier Rolf Reppe, som ikke beklager denne innstillingen, ettersom Lone Tepper ligger i øvre prissjikt. I likhet med svenske Kasthall har Lone spesialbestillinger som en viktig del av leveransen. Totalt anslår Reppe at det selges avpassede gulvtepper for 400 til 500 millioner kroner årlig ut av butikk i Norge. Hvis vi tar utgangspunkt i en pris på 1500 kroner per teppe, betyr det at vi kjøper rundt 300.000 tepper i året.