RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jens Kvale/Scanpix

Usikre på om ansatte bør få julegaver

Sist oppdatert:
- I et rikt land som Norge, der alle har alt, kan det være vanskelig å finne nye kreative julegaver til de ansatte hvert år

Oslo (ANB): Julegave eller juleveldedighet? Det er spørsmålet - og svaret splitter norske arbeidstakere.

De er nemlig delt på midten i spørsmålet om jobbens julegavebudsjett bør brukes på gaver til de ansatte eller gå til en humanitær organisasjon.

Ifølge en ny undersøkelse som InFact har gjennomført for bemanningsselskapet Xtra personell, vil 43 prosent av oss ha julegave fra sjefen, mens 42 prosent synes det er fint at jobben heller gir gavebeløpet til en humanitær organisasjon.

Kvinner vs menn
Ifølge undersøkelsen har kvinner og menn svært ulikt syn på saken: Mens 48,7 prosent av mennene helst vil ha julegave, er tilsvarende andel hos kvinner bare 37,3 prosent.

Eldre arbeidstakere er også mer tilbøyelige til å donere julegaven til humanitære formål enn yngre.

Offentlig vs privat
Det er store skiller også mellom offentlig og privat sektor.

Hele 53,2 prosent av de ansatte i privat sektor vil helst ha julegave av sjefen, mens tilsvarende andel blant offentlig ansatte bare er 32,9 prosent.

Mest til menn
Når det gjelder hvem som faktisk får julegave på jobben, viser undersøkelsen også klare forskjeller på kvinner og menn:

Mens hele 47,2 prosent av mannlige arbeidstakere alltid mottar julegave fra sin arbeidsgiver, er tilsvarende andel for kvinnelige arbeidstakere kun 37,7 prosent.

Dette kan delvis forklares med nettopp med kjønnsfordelingen i offentlig og privat sektor. Det jobber nemlig atskillig flere menn enn kvinner i privat sektor.

Gavmilde i nord
Arbeidsgivere i Nord-Norge er de mest gavmilde her til lands. Her mottar 49,1 prosent alltid en julegave av sjefen sin.

Arbeidstakere i Trøndelag har mindre grunn til å glede seg. Her er det bare 36,5 prosent som kan vente seg julegave fra arbeidsgiveren i år.

Alle må med
- I et rikt land som Norge, der alle har alt, kan det være vanskelig å finne nye kreative julegaver til de ansatte hvert år, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell.

- Derfor kan det være en god ide å ha en avstemming på arbeidsplassen for å finne ut om de ansatte ønsker seg gaver selv, eller om de vil donere et tilsvarende beløp til en organisasjon de liker. Her er det viktig å inkludere de ansatte. Dette er særlig viktig fordi nordmenn er så splittet i dette spørsmålet. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere