Gå til sidens hovedinnhold

Våren på forskudd

Når julestjernene slokner, er det tid for vårblomster. La det bugne, oppfordrer Nils Norman Iversen, kjent blomsterdekoratør fra NRK.

Folk er så "modest". De nøyer seg med å kjøpe én potteplante, sukker Iversen (46), som blant annet har pyntet i et par kongelige bryllup, gitt ut boken Fest! og jevnlig arrangert fester for store og små anledninger.

For å illustrere hva han mener, viser Iversen fram en gigantisk kurv med fargeglad sammensetning av primula, ispedd noen avskårne roser.

Dette er midlertidige dekorasjoner. I stedet for å kjøpe tulipanbuketter til 150 kroner stykket to helger på rad, kan man heller investere i flere potteplanter og sette dem sammen. Kjøper du seks potteplanter, ser det råflott ut, tipser Iversen.

Nå henter han fram et par stuetøfler. Og da snakker vi ikke om stive slippers, men fluffy blomster som minner mest om mandarinbåter.

De er luftige og bare til å stikke føttene inni, spøker trønderen.

Hans triks er å beholde plantene i potter når han setter dem sammen i grupper. Da er det enkelt å tilpasse vanningen, ved å ta ut hver enkelt å dyppe den i lunkent vann, når det er behov. Så kan han i stedet fokusere ulike former, avlange fat eller runde, og dessuten tenke på hvilke farger som passer fint sammen.

Varme farger som gul og oransje skaper mer varme enn rosa og blått. Men uansett er levende planter med på å skape hygge, påpeker dekoratøren.

Grus, stein, glassperler eller mose gjør seg sammen med plantene. Mose lukter godt, og kan kjøpes i blomsterbutikk, eller tas med hjem fra skogstur.

Ta med plantene ut

Selv om Iversen går inn for midlertidige dekorasjoner, trenger ikke plantene permitteres etter noen uker.

Potteroser, primula, betlehemsstjerner og stuepelargonium kan plantes ut om sommeren. Sistnevnte brukes mest som stueplante, men om sommeren kan de plantes ut som hage-, terrasse- og balkongplante.

Vi bør variere, og ta blomstene ut og inn, tipser Nils Norman Iversen.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk